1. На каква възраст е добре да започна да говоря с детето си за наркотиците?

Точната възраст е тази, на която детето по някакъв начин покаже интерес по темата. Напълно възможно е то да изпитва противоречиви чувства и да се срамува да ви попита директно, като се опита по заобиколен и замаскиран начин да задоволи любопитството си. Нужно е да бъдете много сензитивни и „да чувате“ отвъд думите. Възможно е обаче, детето да не се обърне към вас, а да насочи търсенето на повече информация към онлайн пространството / Интернет, към своите връстници и към по-големи ученици. За да избегнете това развитие и да не пропуснете индикациите, че нещо е събудило интереса му, вие бихте могли сами да провокирате разговор по темата. Начинът, по който ще го направите и средствата, които ще използвате, зависят от възрастта на детето, от вашите и от неговите специфични особености - вие най-добре познавате детето си. Следете как се променят интересите му, какво чете, каква музика слуша – това ще ви е от помощ. Повод за разговор би могъл да бъде текст от песен, филм, репортаж в новините, някакво събитие, за което сте чули от познати, свързано с употреба на наркотици. Бъдете креативни и се старайте да поддържате доверителна връзка с детето си. Нека то се чувства спокойно да ви сподели мнение и да попита без да се страхува, че ще бъде осъдено и че мнението му ще бъде безкритично отхвърлено.

Темата за наркотиците е застъпена в превантивните програми в училищата и донякъде в часовете по здравно образование. Възможно е децата ви дори да знаят повече от вас по някои въпроси. Добре е вие също да се информирате, за да може свободно да дискутирате с децата си по тези въпроси. Актуализирането на знанията ви за наркотиците е от изключителна важност, за да не попадате в ситуация, в която например не разбирате жаргоните - наименованията, с които се разпространяват наркотиците на улицата. Друг често срещан капан напоследък е свързан с употребата на марихуана. Съществува голям риск да бъдете солидно убедени от вашия подрастващ тийнейджър, че канабисът (марихуана) е много полезен и се използва като лекарство, което автоматично го прави безвреден за употреба. Много е важно да знаете, че няма безвредно наркотично вещество, когато става въпрос за употреба от подрастващи.

 

2. По какво да разбера, че детето ми взема наркотици - какви са признаците?

Много са признаците, които биха могли да означават, че евентуално детето ви употребява някакво наркотично вещество. Затрудненията идват от там, че симптомите за употреба изключително много се припокриват с възможните характерни прояви на израстването на младата личност – пубертета. За да се забележат промените, е необходимо да имате база за сравнение, а това означава да познавате добре детето си и да имате силна емоционална връзка с него. Ето и някои неща, които би следвало да ви накарат да заострите своето внимание:

  • Резки промени в емоционалното състояние;
  • Прояви на враждебност и агресия – вербални (език на омразата), физически;
  • Лъжи и кражби;
  • Промени в навиците на спане и хранене. Рязко отслабване;
  • Промяна на приятелския кръг;
  • Спад на мотивацията за учене и други дейности;
  • Отсъствия от училище и намаляване на успеха;
  • Промени в очите - зачервени очи, разширени или твърде свити зеници,  подпухналост под очите, кръгове под очите. Избягва да ви гледа в очите;
  • Признаци за психично заболяване – параноя, мания за преследване, зрителни, слухови или сетивни халюцинации;
  • Необичайни миризми – по дрехите, потта, дъха;
  • Чести симптоми на настинка – хрема, треперене (треска) и др.;
  • Избягва директен контакт с вас.

За повече детайли може да прочетете статията със заглавие „Как да разпознаем, че детето вероятно използва наркотици?“.

 

3. Какво да направя, ако се съмнявам, че детето ми употребява наркотици?

Ако са налице повечето от тези признаци, би могло да означава, че има наличие на употреба на наркотици, но не е задължително. Детето ви може да има и други проблеми. Напълно възможно е вашите съмнения да са неоснователни, предвид спецификата на юношеската психика и нейните поведенчески прояви, така че не бързайте да нападате, да разпитвате, да обвинявате и да изпадате в паника. Ако имате съмнения, потърсете помощ и се консултирайте със специалист.

 

4. Какво да направя, ако имам конкретни доказателства, че детето ми употребява наркотици?

Няма еднозначен и конкретен отговор, който да пасне на всяко семейство. Но това,  което е крайно необходимо, е да се постараете да създадете такава атмосфера и отношения, които да предразполагат към спокоен и открит разговор.

  • Много е важно да положите усилия и да не изпадате в паника - запазете спокойствие;
  • Съберете доказателства;
  • Преценете фактите;
  • Не прибързвайте с крайни оценки, защото биха могли да се окажат несправедливи;
  • Не се изолирайте, поговорете с детето си и много внимателно се вслушайте в това, което ще ви каже и какво чувство стои зад думите му;
  • Търсете и изисквайте обратна връзка от учителите на вашето дете;
  • Потърсете компетентен съвет и помощ от специалисти.

Нормално е да се почувствате изплашени, но страхът би могъл да попречи на рационалното ви мислене. Срамът, от своя страна,  е най-лошият  съветник, той няма да ви помогне, а само ще забави вземането на навременни мерки и ще усложни решаването на евентуален проблем.

Дори и да е сгрешило детето ви и да има доказана употреба на някакво наркотично вещество, в никакъв случай не бива да го нападате с упреци и критики, а още по-малко да проявявате агресия. Юношите са до болка ревниви спрямо личното си пространство и може да провокирате защитно поведение, което да доведе до обратен на вашите очаквания ефект. Овладейте първо своите собствени емоции, които неизбежно съпътстват ситуацията, справете се с тях и чак тогава преминете към разговор. Психичното състояние на употребяващите наркотични вещества е непостоянно и непредвидимо, възможно е да се прояви нежелано поведение, дори да се застраши нечий живот. Наистина звучи страшно, но такава е истината, страшна. Поведението в такива моменти е изключително провокативно - не се поддавайте. Може да бъдете провокирани и да „изтървете нервите си”.

Внимавайте, употребяващите са майстори в манипулацията и лъжите! Старайте се да задържите контрола и потърсете помощ. Следвайте горепосочените стъпки - специалистът ще ви посъветва какво поведение и какви действия трябва да се предприемат. Не се срамувайте, не сте единствените, засегнати от проблема. Нито за миг не потъвайте в заблудата, че можете да се справите сами. Пътят за излизане от такива ситуации е изключително труден, а в повечето случаи без намесата на опитен психолог, а понякога и психиатър,  е невъзможно. Важно е да знаете, че доказана употреба, не винаги означава злоупотреба или зависимост! Това са съвсем различни състояния, които изискват съвсем различен подход, а при последното и лечение!

 

5. Какво да направя, ако намеря детето си в безпомощно състояние, вследствие употреба на наркотици?

Наркотиците въздействат различно на всеки човек и ефектите им зависят от много фактори – количество, емоционално състояние, среда, в която се употребяват. Ето и конкретни насоки:

  • Нормално е да сте разтревожени, но положете усилия и се успокойте. Не изпадайте в паника;
  • Концентрирайте се върху настоящия момент;
  • Успокойте детето и му говорете с нормален тон;
  • Не го плашете, не го стряскайте;
  • Кажете му, че го обичате;
  • Успокойте го, че това ще отмине;
  • Обадете се на 112, дайте възможно най-пълна информация за състоянието на детето и причините за него;
  • Не му давайте никакви медикаменти, кафе или други освежаващи напитки, преди пристигането на лекарски екип;
  • Осигурете свеж въздух;
  • Може да се наложи да го поставите в „съвземаща поза“ – легнало настрани, с главата на една страна, за да не се задуши, ако повърне;
  • Потърсете и съберете, ако откриете, остатъци от прахове, кристали, хапчета, течности или тревни смеси, за да ги предоставите на медицинския екип;
  • Ако детето ви е в състояние да говори, опитайте да разберете какво е употребило и колко;
  • Ако е превъзбудено или халюцинира, отстранете всички предмети, с които би могло да нарани себе си или околните;
  • Не го оставяйте само, дори и да сте повикали линейка. Детето ви има нужда от вас по време на това ужасно изпитание.

Още детайлна информация за това какво е добре да знаете при спешен случай, свързан с употреба на различни видове наркотични вещества или алкохол, може да намерите на този линк: https://www.drugsinfo-bg.org/pri-speshen-sluchaj/

 

6. Къде да потърся помощ, ако детето ми злоупотребява с наркотици?

Ако се съмнявате, че детето ви употребява наркотици, ако имате конкретни доказателства за употреба, ако е налице сериозен проблем с употребата, ако просто искате да получите повече актуална и достоверна информация - има специалисти, които са подготвени за това. Те ще ви информират, ще ви подкрепят, ще ви насочат и ще ви помогнат да осъзнаете, че има решение и има изход от всяка ситуация.

  • Спешен телефон 112;
  • ПИЦ към ОбСНВ гр. Габрово – телефон 066 / 809 818 ;
  • https://www.drugsinfo-bg.org/https://ncpha.government.bg/bg/menu-mentalhealth-programslist-bg / - на разположение е Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта 0888 99 18 66 (в работни дни от 9,00 до 17,00 ч), включително и анонимен чат;

На посочените линкове може да намерите актуален списък на места и програми за лечение:

Възможно е отговорите тук да не носят необходимата ви информация или тя да не ви се струва изчерпателна. А може би имате и други специфични запитвания по темата за употреба на психоактивни вещества.  Всички ваши въпроси бихте могли да ни зададете и да получите отговор от специалист по няколко канала:

  • Запитване по телефон: 066 / 809 818
  • Лично може да посетите офиса на Превантивно-информационен център към Община Габрово – служебен вход на зала „Възраждане“,  ет. 2
  • На имейл адрес: osnv@gabrovo.bg
Ах, тези младежи! Защо го правят? Защо наркотици? Консултацията със специалист - проява на любов и грижа към нашите деца