Снимка на новина 1348
12 януари 2012

Изложбата „Българските корени на Дилма Русеф” - в София

Изложбата „Българските корени на Дилма Русеф” - в София
Снимка на новина 1352
11 януари 2012

„Празниците на българина”

В месеца с най-много празници – януари – Домът на хумора и сатирата предлага интересна тематична изложба, посветена на традиционните веселби на българина
Снимка на новина 1351
10 януари 2012

Книгите от коледния прием на кмета вече са в библиотеката

180 детски книги, дарени от габровци получи днес регионалната библиотека „Априлов-Палаузов”. Кметът на община Габрово г-жа Таня Христова лично предаде дарението, което след обработка ще бъде достъпно за читателите на Детския отдел на библиотеката.
Снимка на новина 1350
10 януари 2012

“Няма да се откажем да бъдем по-добри” заяви с усмивка Нейно Превъзходителство госпожа Тересита Камачо, посланик на Република Куба в България

Харизматичната дама с гореща кръв разчупи всякакъв протокол и като свеж контрапункт на снежния ден проведе една много искрена и човешка среща с кмета на Габрово. Госпожа Тересита Камачо, посланик на Република Куба в България е на двудневно посещение в Габрово, съпровождана от съпруга си, който е икономически съветник към посолството. Дипломатите бяха водени от господин Стефан Деевски – собственик на фирма АМК и госпожа Станка Шопова – председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“.
Снимка на новина 1349
10 януари 2012

Ладуване на Боженци

На 14 януари Архитектурно-исторически резерват „Боженци” с помощта на младежи от фолклорен ансамбъл „Сивек” ще пресъздаде обичая ладуване. По стара българска традиция гадаенето за новата година, започнало още в старата, продължава и на Васильовден. Ладването в Боженци става вечерта на 13-ти или в първите часове на 14-ти януари. След домашното гадаене за бъдещето, чрез баницата с късмети и дряновите пъпки в огнището, момите и ергените от селото се събират в някоя къща на мома да се ладват. В бяло менче се слага овес и се налива мълчана вода. Менчето се поставя в средата на стаята, а до него сяда малко момченце с двама живи родители. Около него се подреждат момите и ергените и пускат в менчето пръстените си. Момченцето разбърква пръстените и овеса с тънка дрянова пръчка и всичко е готово. Момите, а понякога и ергените, започват да пеят. Ладуването винаги започва с напев за най-честната мома: „ Която й мома най - доброчестна, нейният пръстен първи излиза”. След изпяване на текста се пее припева „Бръкни, момко, извади пръстен, ладото ладо”. Той бърка и изважда първия пръстен, който попадне в ръката му. Показва го, за да се разпознае. Всички знаят какво са напяли, т.е. какъв е късметът му – а именно – че момата или ергенът ще се омъжи или ожени за такъв, какъвто е показала песента. След като пръстенът е разпознат, момъкът го нахлува на пръчката и така, докато извади всички пръстени. Често пръстените са пускани втори и трети път. След ладването младежите излизат на мегдана на хора. Там вече са и останалите хора от селото. Често веселбите продължават до сутринта.
Снимка на новина 1290
9 януари 2012

Фотоконкурси на Община Габрово

Удължава се срокът за участие във фотоконкурсите на Община Габрово
7 януари 2012

Извънредно заседание на Съвета по сигурност в Община Габрово

В 11 часа кметът на община Габрово Таня Христова свика на извънредно заседание разширения състав на Общински съвет по сигурност и Щаба за координация на СНАВР във връзка с усложнената зимна обстановка. На заседанието присъстваха ръководителите на ПБЗН, ОПУ, полиция, ВиК, Е.ОН, „Благоустрояване” ЕООД, пътноподдържащите фирми. Взети бяха конкретни решения на база създадената обстановка, които бяха въведени незабавно в изпълнение.
6 януари 2012

Община Габрово с най-много европроекти

Община Габрово е с най-много спечелени европроекти, информира вестник „Труд”. Според данни на Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България към средата декември 2011 год., Община Габрово има 23 проекта на обща стойност повече от 155 300 000 лева.
Снимка на новина 1341
6 януари 2012

Божидар Боянов извади богоявленския кръст от ледените води на Янтра

Божидар Боянов извади богоявленския кръст от ледените води на река Янтра в Габрово на Йордановден
Снимка на новина 1340
6 януари 2012

Годишната изложба на габровските художници чака своите меценати

До началото на март в ХГ „Христо Цокев” ще остане експозицията на габровските художници, открита в края на миналата година. Трийсет и седем великолепни автори участваха в годишната изложба със свои картини, които очакват новите си собственици. Всеки от художниците притежава уникална стилистика и изказ, което превръща изложбата в изключително богата възможност за избор и удовлетворяване на различни вкусове и търсения.
6 януари 2012

В памет на Петър Проданов ...

До семействотона г-н Петър ПродановС Ъ Б О Л Е З Н О В А Т Е Л Е Н А Д Р Е СУважаемо семейство,Приемете моите най-искрени съболезнования за вашата загуба
6 януари 2012

Информация за ремонтните дейности на територията на община Габрово

Поради аварии, днес без вода ще останат улиците "Ангел Кънчев", "Васил Друмев", "Емануил Манолов", горната част на ул."Брянска" и част от ул."Стефан Караджа", както и кварталите Велчевци и Гачевци.
5 януари 2012

Съобщение относно ограничение в движението

Община Габрово уведомява водачите на автомобили, че на 6 януари 2012г. от 12 часа във връзка със църковния празник Богоявление /Йорданов ден/ и потапянето на кръста в река Янтра ще бъде затворен за моторни превозни средства мост „Игото” и пл. „1-ви май 1876”. Ограничението ще продължи до приключване на мероприятието.
Снимка на новина 1336
5 януари 2012

Потапяне на кръста на Богоявление

На 6 януари, Богоявление, от 12 часа ще бъде отслужен тържествен водосвет на пл. „Първи май 1876”. След водосвета шествието, водено от габровските свещеници, ще се отправи към мост „Игото”, където ще се извърши ритуалът „Потапяне на кръста”.
4 януари 2012

Габрово сред най – дисциплинираните общини в България

Според статия на Капитал Daily от днес, 4 януари 2012 г., данните на Министерството на финансите показват, че финансово дисциплинираните общини в България са много малко – едва 40 от 264 имат по-високи собствени приходи от разходите им за местни дейности. Сред отличниците са Благоевград, Хасково, Русе, Каварна, Асеновград, Несебър, Стара Загора, Варна, Бургас, Пловдив, Троян, Козлодуй, Разград, Велико Търново, Габрово и Столична община. На тези, които имат просрочени задължения към 30 октомври 2011 г., министър Дянков препоръчва да харчат внимателно, да съкращават администрацията и да водят съдебни искове срещу длъжниците.
Снимка на новина 1334
4 януари 2012

Боженци - зимна приказка

И тази година Боженци беше предпочетена дестинация за Новогодишните празници. Уютът на старите къщи, пукотът на дърва в камината, скърцащите дюшемета, запотените прозорци на чардаците и миризмата на домашно приготвената празнична трапеза привлякоха малки семейства и големи фамилии в предлаганите къщи за гости. Топлината, усамотението и първокласното обслужване на малките хотелчета бяха предпочетени пред големите лъскави бази. Уханието на вкусни боженски специалитети от механите разреждаше миризмата на изгорели дърва от пушещите коминчета.
1 януари 2012

Честита Нова година!

Честита Нова година!Нека тя донесе здраве и благополучие на всички габровци!И нека през 2012-та бъдем повече заедно!Заедно - в желанието за успехи и просперитет на града!Заeдно - в мечтите за по-добро бъдеще!Заeдно - в нашата обща кауза – Габрово!Честит празник!
30 декември 2011

Габровци, да посрещнем заедно Новата 2012 година!

На 31 декември Община Габрово кани габровци и гостите на града на площад „Възраждане”, за да отброим заедно последните секунди от отиващата си 2011 година.
29 декември 2011

Промени в работното време на Дирекция „Местни данъци и такси”

На 30.12.2011 год. /петък/ Дирекция „Местни данъци и такси” ще работи с граждани до 16.00 часа. Поради годишно приключване, дирекцията няма да работи с граждани и фирми на 03.01.2012 год.
29 декември 2011

Работно време на касата за 30.12.2011г.

УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ,