21 май 2010

Резултати от кампанията „За да има утре...”

На 11 май 2010 г. беше закрита кампанията „За да има утре...”, организирана от Център за обществена подкрепа и Общински съвет по наркотични вещества към Община Габрово. Кампанията включваше закупуване и прожекции в училищата на филмите „Умирай лесно” – първа и втора част – на журналистката Емилия Антова, дискусии с учениците, провеждане на конкурс на тема „За да има утре...” за рисунка, плакат и есе, провеждане на анкетно проучване сред подрастващите.
20 май 2010

Награди за „Да почистим праха от историята!!!”

Габровката Любка Пешева беше отличена днес с награда от заместник-кмета Николай Сираков във връзка с пролетната кампания „Да почистим праха от историята!!!”. Заради градинките около входа на блок 32 на улица „Младост”, г-жа Пешева получи пейка, на която тя и съседите й да си почиват и да се радват на красиво оформените цветни картини. Сигналът за градинките е подаден в Общинска администрация от съседка, пожелала да остане анонимна, възхитена от трудолюбието на своята съгражданка.
18 май 2010

Община Габрово е отличена за принос в развитието на спорта

Община Габрово беше отличена за принос в развитието на физическото възпитание и спорта през 2009-2010-та година. Наградата беше връчена на заместник-кмета Николай Сираков от министъра на спорта Свилен Нейков.
13 май 2010

Н. Пр. Марк Михилсен открива изложба в Габрово

На 14 май 2010 г. от 11.30 часа в Регионален исторически музей посланикът на Кралство Белгия в България Н. Пр. Марк Михилсен и временно изпълняващият длъжността кмет на Община Габрово инж. Калинка Пенева ще открият изложба „Белгия-България. 130 години дипломатически отношения. Минало и настояще“. Изложбата е подготвена от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и посолството на Белгия в София.
13 май 2010

Споразумение за сътрудничество между Габрово и Аалст

На официална церемония утре, 14 май 2010 г., ще бъде подписано двустранно споразумение за сътрудничество между Габрово и белгийския град Аалст.
11 май 2010

Повече от 30 чуждестранни делегати на габровския карнавал

Делегации от седем града, побратимени с Габрово, ще присъстват на карнавала на 15 май. Сред официалните гости са посланикът на Кралство Белгия в България Н. Пр. Марк Михилсен, кметове и заместник-кметове на партньорски градове, сред които г-жа Илзе Юйтерспорт – кмет на Аалст, Белгия, Зоран Дамяновски - кмет на македонския град Куманово, Станислав Бородавко – председател на Градския изпълнителен комитет на Могильов, Беларус.
10 май 2010

Габровски автори гостуват в „Пингвините”

По повод 150-годишнината на Габрово, през празничната седмица – от 10 до 16 май 2010 г., на гости на книжарница „Пингвините” ще бъдат двама габровски автори, които ще представят новите си книги.
10 май 2010

Дни на отворените врати в библиотека „Априлов-Палаузов”

Дни на отворените врати обявява от 11 до 21 май 2010 г. Регионална библиотека „Априлов-Палаузов" в Габрово.
10 май 2010

Карнавалът гостува на телевизионно шоу

Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев ще представи габровския карнавал в Шоуто на Иван и Андрей по Нова телевизия.
7 май 2010

Поход „По пътя на Рачо Ковача”

Поход-възстановка „По пътя на Рачо Ковача” организира на 8 май сдружение „Планета Габрово”. Инициативата е по случай 150 години от обявяването на Габрово за град, а партньори са Община Габрово, Регионален исторически музей, АИР „Боженци” и Народно читалище „Габрово”.
7 май 2010

Дервенджии посрещат Рачо Ковача на 8 май

Група дервенджии ще посрещнат Рачо Ковача в края на похода му от Боженци до Габрово на 8 май пред Дечковата къща
6 май 2010

Гергьовден в АЕК „Етър”

По традиция на 6 май в AEK „Етър” ще се чества Гергьовден, като част от живата българска традиция. Според вярванията той е най-големият народен празник, съвпадащ с разцвета на природата, затова е наречен още „цветен Гьорги”. Дори народната песен казва „голям ден Великден и още по-голям Георгьовден”.
6 май 2010

Гергьовски празници в АИР „Боженци”

6 май, четвъртък 14.00 часа – Изложба „Габрово и габровци”, изложбена зала на „Старото школо”
5 май 2010

Обновява се маркировката по улиците

Повече от 5000 кв. м хоризонтална маркировка ще бъде обновена в централната градска част на Габрово. Заложено е полагането на прекъснати и непрекъснати линии по над 20 улици, сред които „Стефан Караджа”, „Юрий Венелин”, „Скобелевска” и бул. „Трети март”.
4 май 2010

Карнавалът и политиците

Че политиката често е карнавал, в това едва ли има някой, който да се съмнява. А това, че политиците ще присъстват на габровския карнавал е повече от сигурно. И ако ролите в истинската политика не винаги са весели, тези на габровския карнавал определено ще бъдат.
4 май 2010

Квартал Младост с нова детска площадка

От днес децата в квартал Младост ще могат да прекарват свободното си време на първата детска площадка с фитнес уреди в града. Съоръжението, дарение от „Лидл България”, бе официално открито от зам.-кмета по образование, култура и социални дейности в Община Габрово Николай Сираков и прокуриста на фирмата-инвеститор Борис Димитров.
3 май 2010

Рачо Ковача в ново амплоа

Един от символите на Габрово – Рачо Ковача, ще бъде с нова премяна по време на празниците на града. Тази година той ще бъде облечен с риза, жилетка, пояс, часовник и шапка-гарсонетка. Като уважаван гражданин от началото на миналия век, той няма да държи чук върху наковалнята, а ще посреща гостите на града с торта. Типично по нашенски, тя ще бъде разположена в реката, за да не могат габровци да я достигнат.
3 май 2010

Пътуващото кино на Андрей Слабаков в Габрово

На 5 май 2010 г. в Габрово ще пристигне „Пътуващо кино” на Андрей Слабаков.
1 май 2010

Ескишехир поздравява Габрово за юбилея

В Деня на Габрово – 15 май, в Дома на хумора и сатирата ще бъдат открити няколко изложби, посветени на 150-годишнината от обявяването на Габрово за град