4 май 2011

Обучение на домашни помощници

Към настоящия момент на територията на Община Габрово се реализира Проект „Предоставяне на висококачествена услуга „Домашен помощник чрез грижа в семейна среда за хора с различни видове увреждания и самотноживеещи”
2 май 2011

Смях пред обектива

Фотопленер „Смях пред обектива или Габровски фотошеги в действие ...” ще бъде част от съпътстващите събития по време на Майските празници. Той ще се проведе от 21 до 24 май в Габрово и Боженци, като темите ще бъдат Фестивала на хумора и сатирата, хумористична и (полу)режисирана фотография, фоторазказ, хумористичен разказ, шеги, хумористичен портрет, карнавални снимки. Организатори на фотопленера са Фото Клуб „Осмо Изкуство” и Туристическа агенция „Стил Травел" ЕООД, със съдействието на Община Габрово, „Интер Дата Системи" ООД, „Мултимедийна Работилница" АД, АИР „Боженци” и „Динафос" ЕООД.
2 май 2011

Карнавално шествие

Тази година в карнавалното шествие под мотото „Няма време...” ще минат над 40 картини с повече от 2500 участници. Маите, които заради своето предсказание, че светът ще свърши на 21.12.2012 г., са единствените виновни за всичко лошо, ще бъдат навсякъде по време на карнавала. Надеждите са, че с нашия карнавал, със спирането на стреките на часовника, ще успеем да спрем и тяхното лошо предсказание.
29 април 2011

Благодарствено писмо от сдружение „Мечти и отбори България”

На вниманието наКмета на гр. ГабровоНиколай Сираков,зам. кмета Климент Кунев
27 април 2011

Всички празници в един ден – Няма време!

Повече от 30 български празника ще бъдат отбелязани само в един ден – 21 май 2011 година. Ние, габровци, никога нямаме време за нищо, но маите, с техните предсказания за 2012-та година сложиха лимит на световното време. И тъй като мотото на Карнавала е „Няма време”, затова и организаторите решиха всички габровци и гости на града да честват празниците на българския народ по време на карнавалното шествие.
26 април 2011

Разбиха бариерата на парка в центъра на Габрово

Неизвестни вандали разбиха бариерата на входа на парка зад Регионална библиотека „Априлов – Палаузов”. Инцидентът е станал на 22 април, в нощта на Разпети петък. Паркът и детската площадка към него са едно от най-предпочитаните места за разходка и игра на децата, а влизането на автомобили създава реална опасност от инциденти.
24 април 2011

Христос Возкресе!

Великден е символ на победата на Доброто.
21 април 2011

Покана за публично обсъждане

В съответствие с чл.15 от Закона за общинския дълг и чл.41 от Наредбата за съставяне, изпълнение и отчитане на общинския бюджет, Кметът на Община Габрово кани местната общност да участва в публично обсъждане с цел поемане на общински дълг в размер на 35 % от стойността на предоставената от ДОГОВАРЯЩИЯ ОРГАН безвъзмездна финансова помощ по ОПРР към бенефициента, съставляваща 85 % от общите допустими разходи по Проект BG161PO001-1.1.09-0039 “Създаване на съвременна образователна инфраструктура в община Габрово, посредством прилагане на мерки за енергийна ефективност”, финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-09/2010/006 от 13.12.2010 г. с продължителност 24 месеца.
20 април 2011

Заповядайте на екобазар – 21 април, площад „Възраждане”

Здравословни и биохрани, билки, информация за екопътеките в областта и възможностите, които предлага Габрово като туристическа дестинация, книги, ангажирани с каузата на екологията и здравословния начин на живот и още много изненади и награди ще предложи базарът, организиран по повод деня на Земята в Габрово.
20 април 2011

Боядисване на яйца с растителни багрила и две нови изложби на Етъра

На 21 април, Велики четвъртък, от 11 часа в АЕК” Етър” ще се извърши традиционно боядисване на яйца с растителни багрила. Демонстратор ще бъде Димитрина Илиева, която в къща от чаршията ще покаже на деца от Читалище “Бъдеще”, квартал Любово, специални техники при боядисването на яйцата. В два последователни дни в архитектурно етнографски комплекс „Етър” ще бъдат открити две изложби. На Велики четвъртък, преди да започне традиционното боядисване на яйца с растителни багрила, на гостите на музея ще се предстви изложбата „Звуци от Балкана”. Нейн автор е Илия Вълев, уредник в музея. Тя показва традиционните музикални инструменти, характерни за балканджията. Към тях на текстови табла има информация за различните видове инструменти и тяхната характеристика. Посетителите на изложбата ще имат възможност не само да видят самия инструмент, но и да се запознаят с неговия глас, да чуят звученето му.
20 април 2011

Започва изплащането на възнагражденията на участниците в кампанията по Преброяване 2011

Националният статистически институт преведе в Банка ДСК възнагражденията на участниците в кампанията по Преброяване 2011 г. Те може да бъдат получени от 21 април 2011 година на каса в Банка ДСК в цялата страна срещу представяне на лична карта. Обслужването в банката ще бъде извършено без никакви такси, комисионни и други удръжки!
20 април 2011

Дни на толерантността в детските и учебни заведения на Габрово

По идея на Община Габрово, през 2011 година, в детските и учебни заведения се отбелязват дни или седмици на толерантността. За децата и учениците се организират конкурси, състезания, открити сцени, театрални спектакли, арт работилници. Провеждат се тематични обучения в часа на класа, дни на отворените врати.
19 април 2011

Да предадем за рециклиране остарялото електрическо оборудване

„Макметал” – фирмата, която събира остаряло електрическо оборудване, специално смени датата си за работа в Габрово, за да съвпадне с деня на екобазара – 21 април (четвъртък)
18 април 2011

Мерки за предотвратяване на наводненията по поречието на река Янтра

Община Габрово спечели проект “Дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения по поречието на река Янтра в град Габрово”, който ще бъде финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”. Одобреният проект е на стойност 926 564,20 лева, от който 46 328,21 лева ще бъдат собствен финансов принос на Община Габрово.
18 април 2011

7 проекта по ПУДООС

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ обяви одобрените за финансиране проекти в рамките на Националната кампания "За чиста околна среда". За Община Габрово са одобрени 7 проекта на обща стойност 45 645 лв.
18 април 2011

"Габровче" с медали от Казанлък

На 15, 16 и 17 април град Казанлък беше домакин на втория национален конкурс "Музикални награди 2011".
14 април 2011

Габрово е градът с най-добри условия за правене на бизнес в България

Габрово е градът с най-добри условия за правене на бизнес в България. Изследването е на Института за пазарна икономика. То обхваща 28-те областни градове в страната и има за цел да оцени бизнес средата във всеки от тях в три области - „Данъци и такси”, „Администрация” и „Икономическа активност”. В изследването са разгледани редица фактори, като местни данъци и такси, електронно управление, разрешително за строеж, регистър на собствеността, възприятие за корупция, заетост, работна заплата, образование на заетите, чужди инвестиции.
14 април 2011

Кметът посети в болницата пострадал на мотокроса състезател от Бразилия

Лекарите от габровската болница са извършили животоспасяваща операция на 16-годишно момче от Бразилия, участник в мотокроса в Севлиево. Младежът е пострадал по време на състезание, където е получил сериозна коремна травма. Това стана ясно вчера по време на работна среща на кмета с директора на болницата д-р Нели Савчева. Срещата беше по повод предстоящото посещение тук на лекари от Кралската болница от Аалст, Белгия през юни.
13 април 2011

Николай Сираков се завърна с предложения на инвеститори от бизнес форум в София

Кметът Николай Сираков участва в Германо-български инвестиционен форум в столицата, на който бяха представени перспективите, които страната ни предлага пред германските инвеститори
12 април 2011

Лазаруване в Боженци

В събота, една седмица преди Великден, е Лазаровден