От 6 март до 17 май 2020 в Музея на хумора и сатирата в Габрово е премиерата на изложбата от първия в света карикатурен конкурс, в който могат да участват само жени.

На 8 март 2020 г. организаторите от United Sketches – международна организация, защищаваща свободата на изразяването и карикатуристите в изгнание, официално ще обявят победителите.

100 карикатури на 52 феноменални жени от целия свят са финалисти на конкурса „Международна награда за жена карикатурист“. Повече от 1 000 творби от 260 карикатуристки, изпратени от най-далечните ъгълчета на планетата се включиха в надпреварата. Впечатляват изтънченото равнище и забележителната дълбочина на силните послания в тях. Това доказва колко са необходими подобни форуми, където жените да покажат творчеството и ценния си опит по важни обществени и екологични въпроси.

Подбраните от селекционния комитет творби ще бъдат показани в много галерии и музеи благодарение на партньори на наградата като Micro Galleries, Center for the Аrt of Political Cartoon и други. Селектираните автори и карикатури ще бъдат представени и публикувани в онлайн платформите на United Sketches и на партньорските организации.

Следваща спирка на изложбата е Центърът за изкуство на политическата карикатура в Музея на труда (Arbetets museum) в Швеция, където тя ще гостува от 30 май до 13 септември 2020.

 

На 3 март в музей „Етър“ се възраждат спомени за освободителното движение на българите
3 март 2020
Уроци, посветени на Освобождението на България, изнесоха в ОУ „Ран Босилек“ служители на РИМ – Габрово
5 март 2020