През месец октомври 2011 г. Агенцията за социално подпомагане започна изпълнение на проект „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище”. Дейностите бяха осъществени в партньорство с Държавна агенция за закрила на детето и Национално сдружение на общините в Република България. Финансирането е чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, приоритетна ос 6 „Повишаване ефективността на институциите на пазара на труда, социалните и здравните услуги”, основни области на интервенция 6.2 „Укрепване на капацитета на институциите за социално включване и за предоставяне на здравни услуги”. В териториалния обхват на проекта участваха 28-те области от страната. Крайният срок за изпълнение на заложените дейности е 31 декември 2015 г.

За нуждите на проекта във всяка област бе създадено координиращо звено. То съдействаше за създаване на партньорства, подпомагане процеса на развитие и предоставяне на социални услуги, следеше за изпълнение на националните приоритети в областта на социалните услуги.

Стратегическата цел на проекта е подобряване устойчивостта на процесите по планиране, управление, предоставяне и контрол върху качеството на социалните услуги. Той надгражда и доразвива модела на социалните услуги на регионално ниво, изгражда практически умения за изпълнение на стратегии и планове за предоставяне на социални услуги, подпомага прилагането на интегрирани подходи за социално включване на лица от уязвими групи. Дейностите са в унисон с реформата в социалните услуги, с основен приоритет деинституционализацията, както и промяната в управлението на съществуващите специализирани институции.

Изготвен е анализ за степента на готовност на местно равнище за прилагане на интегриран модел за социално включване на лица от целевата група и идентифициране на конкретни населени места, в които да се създадат необходимите социални услуги. Дейностите са по операция „Живот в общността” и са в подкрепа на националната политика за деинституционализиране на лица, настанени в Дом за деца лишени от родителска грижа /ДДЛРГ/ и специализирани институции за хора с увреждания, както и превенция на настаняването в специализирани институции на лица с психични разстройства, умствена изостаналост и физически увреждания.

За област Габрово бяха оценени потребностите от социални услуги на 50 лица. Съобразно риска – 45 лица са с психични разстройства, умствена изостаналост и физически увреждания, които бяха настанени в специализирани институции, както и 5 младежи, които се отглеждат в Дом за деца, лишени от родителска грижа. Според потребностите на лицата от целевите групи община Габрово е идентифицирана за разкриване на център за настаняване от семеен тип, дневен център за възрастни с физически увреждания и наблюдавано жилище за лица, напускащи ДДЛРГ. В община Севлиево е открит дневен център за възрастни с увреждания.

Дейности по проекта към ноември 2013 г.

Дейности по проекта към февруари 2013 г.

 

 

„И аз имам семейство“ „И аз имам семейство“