В реките на някои северни райони се ражда сьомга. В чистите реки у нас – ако са останали такива, се ражда пъстърва. В Габрово нашата река – Янтра от Балкана, по край която се е появил градът ни, ражда боклук единствено с човешка помощ. Реката поддържа живота на хората, но се оказва, че именно те убиват живота в нея.

Вдъхновени от този факт, кмет, заместник-кметове, секретар и служители от общинската администрация посветиха съботната си сутрин на кампанията за пролетното почистване на града, иницирана от Община Габрово под мотото „Мисия отпадък“. Обектът, който направихме по-чист и позволихме да се открои разцъфналата зелена растителност, е брегът на реката, около паметника на Рачо Ковача.

Габровци вече знаят, че тази година честваме 155 години от обявяването на Габрово за град. Какво ли щеше да си помисли митичният създател на града, ако можеше да види коритото на реката, край която се е спрял и образувал селището – нашето Габрово?

Остава един ден до края на кампанията „Мисия отпадък“. Включи се, повикай приятелите си или близките си хора, направи града си по-приветлив, по-зелен и повече свой. Никой не търпи боклуци вкъщи, нали?

Пролетното почистване на града тази година приключва на 26 април.

Всяко замърсяване на града се санкционира Всяко замърсяване на града се санкционира