Програма за опазване на околната среда (ПООС) на Община Габрово за периода 2023-2027 г. е разработена на основание чл.79, ал.1 и ал.2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС).
Програмата обхваща процесите и предизвикателствата, свързани с околната среда. Тя отговоря на разбирането, че зелените политики, свързани с опазването и подобряването на качеството на околната среда са един от стълбовете на устойчивото развитие и важна предпоставка за икономически растеж. Тя е инструмент за постигане на балансирано и устойчиво социално и икономическо развитие на общината и осигуряване на по-добро качество на живот на гражданите чрез подобряване състоянието на околната среда. Разработването на Програмата се базира на принципите на стратегическото планиране.
Основополагащ етап при изготвянето на ПООС е извършеният анализ на средата на територията на община Габрово. Целта на анализа е да се определи съществуващото състояние на поредицата фактори, които имaт значение и въздействие върху състоянието на околната среда в Община Габрово, да се анализират тенденциите и да се идентифицират причините, за да се набележат устойчиви решения.
Програмата надгражда изпълнението на Програмата за опазване на околната среда на община Габрово за периода 2016-2020г., като очертава цели и действия, насочени към опазването, възстановяването и възпроизводството на естествената околна среда, поддържането на разнообразието на живата природа, разумното използване на природните богатства и ресурси в контекста на устойчивото развитие и европейската Зелена сделка. В съответствие с целите на европейско, национално и местно ниво, ПООС се фокусира върху въвеждането на зелени технологии и услуги, насърчаване на научните изследвания и иновации, свързани с ресурсната ефективност, кръговата икономика, използването на възобновяеми енергийни източници, както и адаптацията и смекчаването на измененията в климата.

Програма за опазване на околната среда на Община Габрово, 2023 - 2027г.
12.03.2024