Програма за управление на отпадъците се разработва за периода 2021г. - 2028г. и е в съответствие с изискванията на чл.57 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), чл.52 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) и Национален план за управление на отпадъците (НПУО)2021-2028 г.
Програмата има за цел намаляване на вредното въздействие на отпадъците върху околната среда и здравето на населението, чрез предотвратяване на образуването им, както и постигане на максимално ефективно използване на ресурсите. В програмата е отразено актуалното състояние и планиране на дейностите с отпадъците на Община Габрово, в съответствие със законовите изисквания, европейски и национални програмни и методически документи.
Програмата е разработена на база основните принципи:
- “Предотвратяване” - образуването на отпадъци трябва да бъде намалено и избегнато, където това е възможно.
- “Разширена отговорност на производителя” и “замърсителят плаща” – лицата, които образуват или допринасят за образуването на отпадъци или замърсяват околната среда или сегашните притежатели на отпадъците трябва да покрият пълните разходи за третиране на отпадъците и да ги управляват по начин, който гарантира висока степен на защита на околната среда и човешкото здраве.
- “Превантивност” – потенциалните проблеми с отпадъците трябва да бъдат предвиждани и избягвани на възможно най-ранен етап.
- “Близост” и “самодостатъчност” – отпадъците трябва да бъдат обезвреждани възможно най-близко до мястото на тяхното образуване.
- „Участие на обществеността“ – съответните заинтересовани страни и органи, както и широката общественост, имат възможност да участват в разработването на плановете за управление на отпадъците и на програмите за предотвратяване на отпадъците и имат достъп до тях след разработването им.

12.03.2024

Прединвестиционно проучване за инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци за обект РДНО, регион Габрово