Проектите, които получиха съфинансиране по програмата по различните приоритети са:

НОВИ ТЪКАЧИ ЗА ГАБРОВО - „РОСИНА ПЕНЧЕВА“ ЕООД – КЛОН ГАБРОВО

Музикалното приключение “Нови тъкачи за Габрово” остави отличен вкус по „културните небца“ на жителите и гостите на града в съботата на 30 септември 2023 г. Нишката на „новите тъкачи“ отведе публиката до две локации с много повече от две културни измерения. Стартът бе даден с два тура с автобус от Музея на хумора до Регионалното депо за неопасни отпадъци в землището на с. Гръблевци. Преди и след образователните разходки, в които екипът на депото представи с естествена усмивка и чувство за хумор своята работа и идеология, в автобуса буквално неповторими импровизационни концерти изнесе Мирян Колев (E.U.E.R.P.I.). Продължението на програмата беше в Център Кристо и Жан-Клод (сградата на някогашния Техникум по текстил). Там публиката имаше възможност да види и чуе два концерта – Теодор Петков – Тото (соло пиано), дуото Белева & Хаджигрудев (гъдулка и контрабас) музикален сет с позабравени естрадни песни от DJ Skill, както и да види три скулптури на художничката Невена Екимова.

Общата стойност на проекта е 18 870 лева, като съфинансирането от страна на Община Габрово е в размер на 15 000 лева, усвоените средства по Програма култура 2023 са в размер на 15 000 лева.

 

СПОМЕНИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ - ПЕРФЕКТ ЕООД

Основната цел на проект „Спомени от старите ленти“ е запазването на спомени за бъдещите поколения и тяхното популяризиране, което е свързано с дигитализирането на архивни кадри от нетрайни и неизползваеми носители.

В рамките на три последователни месеца, от август до октомври, с реализирани три лота от филми в района на Център „Кристо и Жан-Клод“, всеки ден, няколко поредни часа , продължи прожекцията на различни тематични филми, свързани с отделни аспекти от живота на Габрово. Това съвсем естествено допринесе за емоционални преживявания, ангажираност и социализацията на пространства.

За целия период на проекта са възстановени, дигитализирани, обработени и озвучени 51 филмови ленти.

Проектът съществено допринесе за приобщаване на разнообразни публики в една нетипична среда и създаде условия за емоционално въздействие, за усещане на принадлежност на габровци към едно общество с традиции.

Възможността за ползване и разпространение в бъдеще на дигитализираните кадри е предпоставка за устойчив интерес и продължителен ефект от реализирането на проекта.

Общата стойност на проекта е 18 745 лева, като съфинансирането от страна на Община Габрово е в размер на 14 996 лева, усвоените средства по Програма култура 2023 са в размер на 14 996 лева.

 

ФЕСТИВАЛ “LEAP OFF PAGE” - ФОНДАЦИЯ “ЕЛИЗАБЕТ КОСТОВА”

Фестивал “LEAP OFF PAGE” събра 14 артисти – писатели и танцьори от България и чужбина в рамките на 10-дневната резиденция в Габрово, чиято основна цел, да свърже литературата и танца, както и да привлече и развие нови публики в Габрово, да ангажира и активизира местната общност бе постигната. С включването на артисти от различни сфери и общности, бе осигурена  социална насоченост на проекта, а иновативната за България практика на свързване на литература и танц представлява артистичната основа на проекта като експериментална колективна техника.

В рамките на проекта бяха създадени 5 съвременни произведения, както и бяха проведени две работилници по творческо писане и съвременен танц за творци от Габрово и две фасилитирани срещи - дискусии с фокус групи с жителите на Габрово на тема климатични промени и архитектурно наследство на града.

Общата стойност на проекта е 23 000 лева, като съфинансирането от страна на Община Габрово е в размер на 15 000 лева, усвоените средства по Програма култура 2023 са в размер на 14 897,72 лева.

 

„ПЕСНИ В ПОЛИТЕ НА БАЛКАНА - ОТ МИНАЛО КЪМ БЪДЕЩЕ“ - НЧ „СВЕТЛИНА – 1927“, С. ЖЪЛТЕШ

Проектът "Песни в полите на Балкана - от минало към бъдеще", който се реализира на  1 и 2 юли 2023 година, в село Жълтеш постигна значителни резултати по отношение на създаването на категории за деца и юноши, опазване и предаване на културното и фолклорно наследство на България. Дейностите и събития насърчиха участието на млади и талантливи деца и юноши в новоразкритите категории. Фестивалът утвърди с още една година своето място в културния календар на сраната и популяризира нашия град. Основната цел на проекта, а именно приобщаване на деца и младежи към опазване на изворния фолклор, обогатяване на културния живот, както и опазване на културната идентичност в региона е постигната.

Общата стойност на проекта е 6 902 лева, като съфинансирането от страна на Община Габрово е в размер на 5 435 лева, усвоените средства по Програма култура 2023 са в размер на 5 435 лева.

 

ТЕАТЪР 24 - МАЛКА ТЕАТРАЛНА КОМПАНИЯ

Проект „Театър 24“ постигна основната си цел, а именно провеждане на 24-часов театрален маратон в Габрово. Този резултат допринесе за разнообразяване на културния календар в града и създаде нова традиция за есенния сезон. Организацията изпълни ефективна комуникационна стратегия, което допринесе за голямото участие и включване на различни аудитории – младежи, студенти, хора в активна възраст, семейства и деца.

Проектът подобри връзките с местните и национални творци, както и с партньорите от общността, администрацията и бизнеса. Това сътрудничество служи като основа за бъдещи общи проекти.

„Театър 24“ успешно достигна нови аудитории. Важен успех е, че събитието привлече и зрители от други общини и области. Този резултат подчертава успешната стратегия за привличане на разнообразна публика.

Проектът повиши културния капитал и обогати културното наследство на региона, осигури възможност за участие в нови за града културни форми на местни културни институции, увеличи интереса на общността към различни видове сценични изкуства. Също така, допринесе за разширяване на кръгозора и придобиване на по-добри познания за различните театрални техники и стилове,  подобри достъпа до уникално и разнообразно изкуство, както и задоволи нуждата на младежката аудитория и хора в активна възраст от нов различен тип културно изживяване.

„Театър 24“ не само разви културния живот, но и обогати образователните възможности. Включването на деца и младежи в театралния процес ги обучава за ценността на изкуството, като създава нови поколения културни потребители и поддръжници.

Общата стойност на проекта е 18 750 лева, като съфинансирането от страна на Община Габрово е в размер на 15 000 лева, усвоените средства по Програма култура 2023 са в размер на 15 000 лева.

 

"НЕОФИТ РИЛСКИ – ДУХОВНИК, КНИЖОВНИК, ПРОСВЕТИТЕЛ, ОСНОВОПОЛОЖНИК НА НОВОБЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ" - НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ НА ОБРАЗОВАНИЕТО – ГАБРОВО

С външната експозиция и мобилната изложба „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветител, основоположник на новобългарското образование“, Национален музей на образованието – Габрово отбеляза 230 години от рождението на изтъкнатия възрожденски деец и пръв учител в Габровското училище.

Историческият разказ, обогатен с архивни снимки и документи, засили интереса към енциклопедичната личност на Неофит Рилски, живял и работил в полза на своите съотечественици , информира обществото за добрия пример и предизвика чувство на гордост в посетителите, разгледали експозицията.

На 15 септември 2023 г. по повод началото на учебната година пътуващата изложба бе представена в НЧ „Никола Вапцаров – 1894“ в Банско, родното място на Неофит Рилски.

На 27 септември 2023 г. в Габрово, в духовното пространство пред РБ „Априлов Палаузов“ и паметника на благодетеля на Габровското училище Васил Априлов бе открита външната експозиция.

По повод националните чествания под патронажа Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски на 5 октомври 2023 г. в рамките на Националната научна конференция „Отец Неофит Рилски – духовност, просвета, култура“ изложбата бе експонирана в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

В навечерието на Деня на народните будители, мобилната изложба бе открита и в Министерство на образованието и науката.

Общата стойност на проекта е 2 894 лева, като съфинансирането от страна на Община Габрово е в размер на 2 264 лева, усвоените средства по Програма култура 2023 са в размер на 1 987,20 лева.

 

X-ТИ КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО „АЗ, МОЕТО СЕМЕЙСТВО, МОЯТ ГРАД” - НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ЗОРА-1872”

X-ти Конкурс за детско творчество „Аз, моето семейство, моят град” предостави поле за изява на обичта, привързаността на децата към най-близките им и ценностите на семейството, както и техния интерес към града, в който живеят, чрез творчество в областта на литературата и изобразителното изкуство. Конкурсът провокира творческото виждане на участниците и даде възможност на децата да изразят своите чувства и емоции чрез творчество.

В двата раздела на конкурса, а именно Изобразително изкуство и литература, участие взеха деца от цялата страна. Предоставени бяха 65 литературни творби, разделени в две възрастови групи (I-IV клас и V-VIII клас) от 12 населени места и 263 рисунки, разделени в две възрастови групи (I-IV клас и V-VIII клас) от 33 населени места. Наградени са 34 от участниците, от които 9 в раздел „Литература“ и  25 в раздел „Детска рисунка“.

Общата стойност на проекта е 1 940 лева, като съфинансирането от страна на Община Габрово е в размер на 1 460 лева, усвоените средства по Програма култура 2023 са в размер на 1460 лева.

 

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ „РАЧО И ДЕШКА“ - ФОНДАЦИЯ „ОТ БГ“

Международният фестивал за деца и възрастни „Рачо и Дешка“ е продължение на Международния едноименен куклен фестивал с четиригодишна традиция в Габрово, чието начало е поставено през 2019 година, със съдействието и финансовата подкрепа на Община Габрово.

Проектът реализира фестивала през месец август на пл. Възраждане. В рамките на четирите фестивални дни (10-13 август 2023 г.) бяха представени образци на съвременното куклено изкуство и класически произведения от жанра, подходящи за деца и възрастни, с акцент върху селекцията на заглавия за възрастни, допълнени от съпътстващи прояви за малки и големи – тематично обособени творчески ателиета, кът за родители и родители на родителите, както и концерт на популярната и обичана група с авторски песни – „Точка БГ“.

Основната цел на проекта, а именно: създаване на наситена събитийност, ориентирана към деца и младежи, през летните месеци; утвърждаване на Габрово като гостоприемна сцена за съвременни културни продукти; развиване на компетенциите на културните организации, участници в проекта, свързани с междукултурния диалог и създаване на партньорства е постигната.

Общата стойност на проекта е 12 520 лева, като съфинансирането от страна на Община Габрово е в размер на 9 998 лева, усвоените средства по Програма култура са в размер на 9 998 лева.