Петко Койчев – директор на ДТ „Рачо Стоянов“: Не бъдете пестеливи на добрини!

1. Г-н Койчев, Вие  и актьорите от ДТ „Рачо Стоянов“ получихте отличието „Доброволец на годината – Габрово`21“ за участието Ви в поредица доброволчески акции, насочени към подкрепа на деца и семейства в затруднено положение – посещавате техните домове, организирате безплатни представления, дарявате билети. Разкажете ни повече?

Първо искам да благодаря за огромния жест да бъдем номинирани. Това ме кара да мисля, че вървим в правилната посока за развитие на габровския театър. От първия ден, в който стъпих в длъжността директор силно вярвам, че театърът трябва да бъде по-близо до хората. За жалост в нашето общество имаме съграждани, които нямат възможност да бъдат част от театралните събития, за това заедно с екипа ми избрахме активно да осигуряваме достъп до театър на тази група хора.

2. Участието в доброволчески дейности изисква ресурси – време, труд, усилия, но Вие сте сред активните доброволци. Какво Ви мотивира?

Мотивира ме радостта в очите на хората. Първият път, когато направихме акция за даряване на билети на деца и възрастни, които нямат възможност, дойдоха шест деца, които не бяха стъпвали в театъра. Ако тогава имах награда за най-добър зрител, щях да я връча на едно от тези деца. Радостта им след спектакъла, макар и да не беше съвсем за тях, ме мотивира и до днес.

3. Какво Ви дава доброволчеството? 

Радост и удовлетворение.

4. Кой е най-ценният урок от доброволчеството?

Очите на онзи мъник.

5. Какво е Вашето послание към габровци?

Една добрина прави още сто. Една усмивка в магазина ще създаде още сто. Не бъдете пестеливи.

Терапевтичен център „Свети Илия“ – „Доброволец на годината – Габрово`2021“ Младежки съвет по наркотични вещества - „Доброволец на годината – Габрово`21“