Доброволците от МСНВ: Правете добрини, светът има нужда от тях!

1. Представете се:

Ние сме доброволците от Младежки съвет по наркотични вещества. Винаги готови да се отзовем, да помогнем, да подкрепим.

2. Вие получихте отличието „Доброволец на годината – Габрово`21“ за участието Ви като доброволци в редица дейности. Разкажете повече?

Ние участваме в много инициативи и имаме богат опит. Някои от тях са по наша идея, в други се включваме като партньори. Обичаме да сме полезни. Занимаваме се с много общественополезни каузи, благотворителност и превенция. Най-емоционалните и любими инициативи за нас са кампанията „Коледни внучета“ и концертът „Ангелски сърца“.  Чрез тях имаме възможност да внесем уют и радост в сърцата на нашите възрастни съграждани, да им покажем грижата и съпричастността си. Ние знаем, че празниците са много деликатно време от годината и именно тогава присъствието на внимание и любов е най-осезаемо. А отсъствието им може да наранява. За съжаление обстановката миналата година не ни позволи да реализираме инициативите си и не успяваме да направим всичко, което искаме. Ние обаче не се отказваме лесно. Взехме решение „Коледните внучета“ да станат мартенски. Месец и половина плетохме. Много плетохме. Реализирахме най-мащабното плетене в историята на МСНВ. Изработихме над 600 мартеници, за да зарадваме поне малко всички възрастни габровци, потребители на социалните услуги „Топъл обяд“, „Кризисна социална кухня“ и „Домашен социален патронаж“. Надяваме се да сме успели.

3. Участието в доброволчески дейности изисква ресурси – време, труд, усилия, но Вие сте готови винаги да се включите в подобни инициативи. Какво Ви мотивира?

Мотивира ни усещането. То трудно може да се обясни с думи, но всеки, който го е изпивал, ще ни разбере. Очите на хората срещу теб. И топлината. В този момент знаеш, че си бил полезен, а това означава, че си необходим. И осмисля всичко. Ние правим нещо за другите, но всъщност направеното дава много на нас. По пътя непрекъснато учиш и най-вече как да бъдеш човек, а резултатът, който знаеш, че можеш да постигнеш, те мотивира. Дори да е трудно понякога.

4. Какво Ви дава доброволчеството? 

Доброволчество означава да даваш безвъзмездно. Истината обаче е, че това е най-обогатяващото занимание. Изгражда в теб знания, умения, навици и отношение. Може да ти даде толкова повече, колкото ти пожелаеш да си вземеш. И най – вече те учи да слушаш с душата си, да виждаш смисъл и ти показва вярната посока във всяка житейска ситуация. Защото всеки доброволец знае, че носим верните отговори в сърцата си. Там се крие и истината.

5. Кой е най-ценният за Вас урок от доброволчеството?

Колко трудно и едновременно лесно е да бъдеш човек. Хората имат да учат много за това. Трябва по-често да оставяме егото да си почива.

6. Какво е Вашето послание към габровци?

Правете добрини, светът има нужда от тях!

Терапевтичен център „Свети Илия“ – „Доброволец на годината – Габрово`2021“ Донка Костова и Минка Дучева - „Доброволец на годината – Габрово`21“