Екипът на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” съобщава на габровци, че е подписан договор за изпълнение на проект „От хартията до книгата…и след това”, съфинансиран по Програма Култура на Община Габрово за 2021 година. Според своята насоченост проектът на Габровската регионална библиотека получава подкрепа по Приоритет 1 „Едно лято в Габрово“.

Проектът „От хартията до книгата...и след това“ е насочен основно към габровските деца и младежи и цели атрактивно представяне на процесите за  изработване на хартия, демонстрация на процеса на книгопечатане с реплика на пресата на Гутенберг, провеждане на творчески ателиета на открито за изработване на книгоразделители, книги-уникати и художествени предмети от хартия и хартиени отпадъци с различни техники (декупаж, оригами, квилинг), литературно четене в парка,  както и дейности, превръщащи старите книги в произведения на изкуството. Ателието „Да дадем втори живот на книгите” предвижда създаване на скулптури от книги чрез метода „буккарвинг”. Дейностите ще бъдат осъществени в периода юли – септември 2021 г. в градинката с мечето, беседката зад библиотеката и в Детския отдел. Всяко от ателиетата може да бъде реализирано и онлайн, съгласно актуалните към момента противоепидемични мерки.

Основна цел на проекта е да  възпита у децата и младежите любов към книгата и четенето – едно от непреходните постижения на човешката цивилизация. Проектните дейности са ориентирани и към постигане на трайни въздействия в следните направления:

-  да образоват и подготвят децата и младежите за живота им на възрастни активни участници в обществения живот като ги запознаят с много важен за човечеството исторически и културен момент – появата на книгопечатането и широкото разпространение на книгата до днес;

-вдъхновяват децата и младите хора и насърчават развитието на активни общности;

- създават и представят изкуство в активни публични пространства със социално-образователни функции с цел обогатяване на градския културен живот.

Доказан партньор в осъществяването на успешно реализирани проекти на РБ „Априлов-Палаузов“ е екипът на ХГ „Христо Цокев“, който е партньор и в този нов проект на библиотеката. Финалният етап на проект „От хартията до книгата...и след това“ предвижда подреждане на изложба от създадените предмети в залите на галерията.

Всички инициативи и дейности по проекта ще бъдат заснети, а видеоматериалите ще бъдат широко споделени в YouTube канала на библиотеката. 

Това е петият проект на библиотеката, съфинансиран по програма „Култура” след „Дигитална библиотека „Габровски периодичен печат 1872 – 2014 и отпечатване на справочно - библиографско издание” , „Познатото и непознато Габрово – на фокус” (2015), „Бяла спретната къщурка с книги най-отпред” (2016) и „Под стряхата край Янтра” (2019).

Макет на „Шести участък“ отпреди век и половина допълва проекта „Мини Габрово“ "Театър на сетивния лабиринт" - проект на фондация "Зад кадър"