30 април 2010

На карнавала за пръв път

Верни на традицията всяка година да изненадваме гостите на карнавала с нови и впечатляващи неща, ние от Община Габрово и тази година се постарахме да не се изложим. Дори впрегнахме още повече усилия заради честването на 150 години от основаването на града ни.
29 април 2010

Котарак ще бъде новият символ на карнавала

Традиционно кулминацията на карнавалното шествие е отрязване опашката на габровската котка. От тази година обаче честта да остане без опашка ще принадлежи на котарак. Според сценаристa на карнавала Слави Бонев това се налага, тъй като в природата асоциативно всичко е мъжко – казваме „вълк” и „слон” и едва после уточняваме дали е мъжки, или женски. Освен това котараците са по-гальовни, по-мързеливи, по-охранени и, както всичко мъжко в природата, са по-красиви, за да привличат повече внимание. Новият символ ще бъде млад, усмихнат и много пластичен. Ще може да танцува, а се очаква да придобие и други нови умения.
28 април 2010

Турски учителски синдикати заявиха желание за сътрудничество с Габрово

Заместник-кметът по образование, култура и социални дейности в Община Габрово Николай Сираков прие днес седемчленна делегация от гр. Бурса – Турция, водена от Кязим Сарнък - лидер на най-голямата синдикална структура в турския град. Сред членовете на делегацията бяха секретарят на синдиката, директори, зам.-директори и учители от ОУ „Абдулрахман Вардар” и ЦДГ „Хюлия Шахноолу”. Гостите бяха придружени от представители на ЦДГ „Червената шапчица” – Русе.
27 април 2010

Габровци почистиха праха не само от историята!

През десетте дни, обявени за пролетно почистване, габровци почистиха праха не само от историята. Общото количество на събраните отпадъци по време на кампанията „Да почистим праха от историята!!!” е 207 кубически метра.
27 април 2010

За габровския принос

В навечерието на майските празници и 150-годишнината на Габрово, Домът на хумора и сатирата вече е готов да предложи първата от поредицата си изложби, посветени на юбилея. В зала 3 е разгърната своеобразна ретроспекция на габровското творческо присъствие от създаването на Дома до наши дни, тоест почти четири десетилетия.
26 април 2010

Съобщение за насрочване на частични избори

Уважаеми избиратели,
26 април 2010

Община Габрово е сертифицирана за управление на сигурността на информацията

Общинска администрация – Габрово работи с внедрена и интегрирана система за управление, свързана със сигурността на информацията, в съответствие с изискванията на международния стандарт ISO/IEC 27001:2005. Сертифициращият орган е Бюро Веритас, част от Bureau Veritas Group. Системата за управление на сигурността на информацията (СУСИ) на Община Габрово включва рамка, в която ясно са дефинирани целите и принципите на сигурността на информацията, като едновременно с това създава ясни критерии за оценка на рисковете към наличните информационни активи. СУСИ е съобразена с всички административни, правни и нормативни изисквания на процесите по постигане на необходимото ниво на доверие, задължения за осигуряване на ниво на сигурност и отговаря на стратегическия контекст за управление на риска към информационните активи в общинска администрация.
23 април 2010

Партньорство Габрово - Тун

На 25 април 2010 г. в Габрово ще пристигне директорът на музикалното училище на региона Тун господин Руди Бернет. Целта на неговото посещение е срещи и обмен на опит с габровското музикално сдружение „Емануил Манолов”, което работи по съвместния проект с град Тун „Стипендии за даровити деца от семейства с ограничени финансови възможности”.
23 април 2010

Делегация от Габрово заминава за Аалст

Делегация от Габрово, водена от временно изпълняващия длъжността кмет на Община Габрово инж. Калинка Пенева, заминава в края на седмицата на посещение в белгийския град Аалст. Целта на визитата е да се подпише протокол за намерение за сътрудничество във връзка с предстоящото побратимяване на двата града.
22 април 2010

150 години Габрово ... И градът е оцелял, защото се е смял...

150 години Габрово ... И градът е оцелял, защото се е смял...
20 април 2010

Габрово се присъедини към асоциация на културно-историческо наследство

В края на миналата седмица заместник-кметът на Община Габрово Николай Сираков подписа меморандум за учредяване на Асоциация на общини със селища и територии на културно-историческо наследство. До момента към Асоциацията са се присъединили повече от 20 града, сред които Пловдив, Велико Търново, Видин, Несебър, Белоградчик, Търговище, Враца, Балчик, Дряново, Троян, Елена и Велинград.
20 април 2010

АЕК „Етър” - с награда от международно туристическо изложение

Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” бе отличен с награда за атрактивно представяне на музейна колекция на седмото Международно туристическо изложение „Културен туризъм” във Велико Търново.
16 април 2010

Общински кръг на Републиканско ученическо състезание „Защита от бедствия, аварии и катастрофи”

На 19 април 2010 г. от 13 часа в VІ ОУ „Иван Вазов” ще се проведе общински кръг на Републиканското ученическо състезание „Защита от бедствия, аварии и катастрофи”. Състезанието се провежда за единайста поредна година и е организирано в три кръга – общински, областен и национален.
16 април 2010

Предизвикателства пред общинските социални политики

Предизвикателствата, стоящи пред общинските социални политики, както и предложения за решаването им, обсъдиха представители на Националното сдружение на общините в Република България и екип на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Форумът, на който присъства и заместник-кметът на Община Габрово Николай Сираков, се състоя на 15 април 2010 г. в София. Основните цели, декларирани от правителствата на България, са борба с бедността, намаляване на безработицата и подобряване качеството на живот на гражданите. Общините и МТСП са изправени пред общи предизвикателства във връзка с постигането на тези цели, е станало ясно по време на форума.
15 април 2010

Приключи вторият етап от конкурса за лого и мото на туристическа дестинация Габрово

Приключи вторият етап от конкурса за избор на лого и мото на туристическа дестинация Габрово. Конкурсът беше обявен в началото на месец март и е част от заложените дейности в програмата за развитие на туризма в община Габрово за 2010 г. Идеята има за цел да бъдат избрани оригинални графичен знак и мото, които да представят Габрово като уникална туристическа дестинация. В деловодството на Община Габрово постъпиха 27 плика, някои от които с по 6-7 предложения. Те дойдоха от Габрово, София, Велико Търново, Варна, Пловдив. Конкурсът стана международен с пристигането на предложение от Македония. Регламентът изискваше проектите да се отличават с оригиналност, да създават разпознаваем образ на Габрово и да не се асоциират с други дестинации.
14 април 2010

Маскировка за карнавала

Наближават Майските празници в Габрово и всички габровци с нетърпение очакват кулминацията на веселите събития – пъстрия габровски карнавал. Екипът на Дома на хумора и сатирата отново се е погрижил да предложи подходяща маскировка на най-нетърпеливите да се включат в карнавалното шествие. От щанда на „веселата къща” всеки може да си купи шарена маска или шапка, с които да се дегизира до неузнаваемост.