НИМХ обяви за днес, 7 май, жълт код за гръмотевична дейност и дъжд в осемнадесет области, сред които е и Габрово.

Днес на много места ще има валежи и гръмотевична дейност. По-интензивни ще са явленията в следобедните часове, а по-значителни количества валеж ще има в Централна, до полунощ и в Източна България. На места там ще има и градушки. Сумарни количества между 10 и 20 л/кв. м, локално до 25 - 30 л/кв. м. След полунощ на 7 срещу 8 май са възможни по-съществени количества валеж в източните райони от страната - до 20 л/кв. м. През деня на 8 май - под 5 л/кв. м.

В петък, 8 май, не се очакват валежи. Сутринта все още на отделни места в Източна България е възможно да превалява, а след обяд на отделни места в планините отново е възможно краткотрайно да превали.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито.

Водните количества на по-голяма част от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. През изминалото денонощие нивата на реките са се изменяли в границите от +12 до -10 см.

В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологична обстановка, днес, 7 май, се очаква нивата на реките в страната да започнат да се повишават. През следващите един-два дни са възможни значителни повишения на речните нива, вследствие на продължаващото частично снеготопене и прогнозираните количества валежи от дъжд. За Дунавския басейн са възможни повишения на речните нива по течението на р. Огоста, р. Искър, р. Осъм и басейна на р. Янтра.

Възможни са внезапни поройни наводнения!

Разяснителна среща относно промените в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради
7 май 2015
Маркират кръстовището при Консултативна поликлиника от 9 до 12 май
8 май 2015