14 април 2010

Работна среща във връзка с проекта „приемна грижа”

През месец юни 2009 година беше подписан договор № BG051PO001-5.2.03-00044-C0001 за финансиране по проект „Живот в семейна среда и по-добро бъдеще на децата, чрез алтернативни социални услуги”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, схема „За по-добро бъдеще на децата”. Във връзка с изпълнението на проекта, на 15 април 2010 г., от 15.30 часа, в Дом на културата „Емануил Манолов”, зала за приемна грижа /синя зала/, ще се състои работна среща.
13 април 2010

„Избрано” ... или нещо за габровската връзка

За пореден път в Дома на хумора и сатирата ще бъдат представени свързани с града ни имена. „Избрано” ни среща с Никола В. Колев, Таня Колева и Роберт Цанев. Критиците обичат да търсят общото и различното в подобни сборни изложби. За тях ще кажем, че общото е скъпата за всички ни думичка Габрово. Обичта и емоцията, че тук е минало детството ти. Двама от авторите са родени в Габрово, в Художествената академия учат при проф. Антон Дончев, единият е възпитаник на Художественото училище за приложни изкуства в Трявна, а третата участничка е габровска снаха.
12 април 2010

Да почистим праха от историята!!!

Тази година пролетната кампания ще премине под мотото „Да почистим праха от историята!!!”. Идеята е да се облагородят някои от забележителностите на Габрово във връзка с отбелязването на 150-годишнината от основаването на града. Официалните дати за общоградското почистване са 17 и 18 април – събота и неделя. Основните усилия на общинската администрация ще бъдат насочени към облагородяване на разкопките в местността Градище, нещо, което не е правено от години. Дейностите там са съгласувани с експерти от Регионалния исторически музей. Със съдействието на Районната служба за пожарна безопасност и спасяване ще бъдат изчистени и измити част от каменните скулптури в Габрово, сред които тези на Боровския мост, както и паметникът на Никола Войновски.
12 април 2010

Улици с нови имена

С решение на Общински съвет – Габрово четири улици, носещи имената на български владетели, ще бъдат преименувани. Улица „Калоян” вече се казва „Цар Калоян”. Улиците „Цар Крум”, „Аспарух” и „Омуртаг” са преименувани съответно на „Хан Крум”, „Хан Аспарух” и „Хан Омуртаг”.
10 април 2010

Карнавални изкушения

Музеят „Дом на хумора и сатирата” е доказал през годините, че може да обживява нестандартни пространства, за да вдига свои изложби. Така, преди близо две десетилетия, се появява изложбеното пространство във функционалното отделение на габровската болница.
9 април 2010

Домът на хумора и сатирата започва пролетното почистване

Днес служителите на Дома на хумора и сатирата започват пролетното почистване на района около сградата. Въпреки че официалните дни за това ще бъдат след 15 април, от „веселата къща” предпочитат отново да бъдат в челните редици. Ще бъде облагороден районът около Дома, Паркът на смеха, алеята покрай река Янтра и ще бъдат боядисани всички пейки в околността.
7 април 2010

Инж. Калинка Пенева е временно изпълняващият длъжността кмет на oбщина Габрово

С Решение № 48 от 6 април 2010 г., на извънредно заседание на Общински съвет – Габрово за временно изпълняващ длъжността кмет на oбщина Габрово е избрана инж. Калинка Пенева.
3 април 2010

Честито Възкресение Христово!

Ръководството на Община Габрово поздравява всички габровци с настъпването на най-светлия християнски празник,Възкресение Христово!
3 април 2010

Национално състезание по парапланеризъм „О Габрово”

По време на Великденските празници, от 2 до 5 април 2010 г., Габрово ще бъде домакин на Национално състезание по парапланеризъм „О Габрово”. Организатори на проявата са спортен клуб „Скай номад” – Сопот и Община Габрово. Очаква се в надпреварата да се включат над 40 състезатели от цялата страна, които ще се състезават в дисциплините – отворена (линейна) дистанция, отиване с връщане и ФАИ триъгълник.
2 април 2010

2 април - Международен ден на хората с аутизъм

Във връзка с Международния ден на аутизма, Центърът за аутистични деца в Габрово обявява 2 април 2010 година за Ден на отворените врати
1 април 2010

Започва почистването на улици в централна градска част

Община Габрово уведомява гражданите, че започва миенето и почистването на улиците и тротоарите в центъра на града. Днес екипи на „Благоустрояване” ЕООД ще работят по ул. „Николаевска” от ул. „Райчо Каролев”, ул. „Априловска” до ул. „Юрий Венелин”, ул. „Радецка”, ул. „Цанко Дюстабанов”, ул. „Първи май”, ул. „Шипка”, ул. „Орловска” до ул. „Д-р Никола Василиади”. В измиването ще бъдат включени шест миячни коли.
1 април 2010

Въвеждат урок по пестеливост в габровските училища

Със заповед на кмета на Община Габрово във всички габровски училища от 1 април се въвежда час по пестеливост
1 април 2010

1-ви април в Габрово, 38-ми рожден ден на Дома на хумора и сатирата и на планетата Габрово

10 – 12 часа – Детско матине „Весело Габрово” – децата на Габрово рисуват, пеят, разказват, танцуват и се смеят В програмата:• Откриване на изложба от конкурс за детска рисунка на тема „Весело Габрово” и награждаване на лауреатите (съвместна проява с клуб „Приятели на Белгия” – Габрово)• Обявяване на резултатите от конкурс за артистично разказване на габровски анекдоти и хумористични приказки – награждаване на победителите и изпълнения на живо на наградените разказвачи• Изпълнения на хумористични песни и танци от детски фолклорен ансамбъл „Габровче” с художествен ръководител Лъчезар Захариев12 часа – Откриване на паметник на габровската котка в ДХС (скулптор – Георги Балабанов, дарители – Георги Балабанов и д-р Тодор Шандурков)12
28 март 2010

Паметник на Габровската котка

На 1 април в 12 часа в Дома на хумора и сатирата официално ще бъде открит паметник на габровската котка. Паметникът е дарение от скулптора Георги Балабанов и д-р Тодор Шандурков. Той е свързан с легенда, която разказва как котката, като истинска габровка, решила да печели от това, че е символ на пестеливостта и с парите да популяризира ползата от своето качество извън пределите на града и страната.
27 март 2010

Габрово се включва отново в кампанията „Часът на Земята”

За втори път Габрово ще подкрепи инициативата „Часът на Земята” на международната природозащитна организация WWF, която ще се проведе на 27 март 2010 г. /събота/. На този ден между 20.30 и 21.30 часа хора, компании и публични институции по целия свят ще угасят осветлението за един час - часът на Земята.
26 март 2010

Община Габрово с профил във „Фейсбук”

Община Габрово вече е със собствена група в най-голямата социална мрежа „Фейсбук”.
25 март 2010

Благовещение в ОДЗ „Ран Босилек”

Възстановка на празничната обредност за Благовещение и традициите по отбелязването на празника, показаха пред своите родители децата от група „Маргаритка” в обединено детско заведение „Ран Босилек”.
25 март 2010

Община Габрово си доказа собствеността върху поляната на Узана

С решение на Върховен касационен съд е признато за установено, че поляната в центъра на курортен комплекс Узана е собственост на Община Габрово. В продължение на години за терена от 49,165 декара се водиха дела последователно в Габровски районен съд, Окръжен съд – Габрово, Върховен касационен съд. Висшата инстанция отново връща делото на Окръжен съд, след което с Решение от 23 март признава собствеността на Община Габрово върху имота.
25 март 2010

Пролетно настроение с децата от ЦДГ „Мики Маус”

В навечерието на светлия християнски празник Благовещение, децата от подготвителна група на целодневна детска градина „Мики Маус” изпълниха шеговити фолклорни песни и създадоха пролетно настроение на посетителите на цветния базар, организиран по случай 150 години от обявяването на Габрово за град
25 март 2010

Информация за оттока на реките и наличните водни обеми на територията на община Габрово

Всички реки и дерета на територията на община Габрово са с нормален за сезона отток. Наличният воден обем на язовир „Христо Смирненски” на 25 март 2010 г. е 26 млн. 777 хил. куб.м вода, а свободният обем на съоръжението е 923 000 куб.м. С повишаване на дневните температури и топене на снежната покривка през последните три денонощия в язовира са се влели 1 млн. 142 хил. куб. м. вода.