2 февруари 2011

Габрово и Франция с готовност за съвместна работа в областта на образованието и културата

Община Габрово започва проучване за създаване на филиал на френски университет в града. За това се договориха кметът Николай Сираков и Жил Руе, аташе за университетско и научно сътрудничество в посолството на Франция у нас. На срещата, на която присъства и областният управител Мариян Костадинов, беше коментирана възможността това да стане в партньорство с Технически университет - Габрово.
31 януари 2011

Информация във връзка с туристическия данък

Във връзка с въвеждането на туристически данък, всички лица, предоставящи нощувки на територията на община Габрово, съгласно Параграф 27 от Преходните и заключителните разпоредби от Закона за местните данъци и такси, са длъжни да предоставят писмена декларация с информация за броя на леглата в обекта. Декларацията може да да бъде намерена на сайта на Община Габрово www.gabrovo.bg, раздел “Административни услуги”, подраздел “Местни данъци и такси” или да бъде изтеглена от тук.
25 януари 2011

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” отвори врати ремонтирана и модернизирана

Ремонтираната сграда на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” и програмата „Глоб@лни библиотеки" официално започнаха работа в Габрово. Стартът беше даден от кмета на града Николай Сираков и ръководителя на „Глоб@лни Библиотеки” Трендафил Меретев. Сред официалните гости беше и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.
24 януари 2011

Котешко нашествие в Дома на хумора и сатирата

През целия месец февруари, в Дома на хумора и сатирата, ще бъде изложена любопитна тематична колекция от любителски фотографии, посветени на най-гальовните домашни любимци – котките
21 януари 2011

Кметът на Габрово Николай Сираков почете акушерите на Бабинден

С изписването на близнаците Виктория и Даниел започна Бабинден в родилното отделение и неонатологията на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” в Габрово. Празникът идва от езически времена и има славянски корени – на него се почитат „бабите” – жените, асистирали при раждането на дете.
20 януари 2011

Туристическият данък в община Габрово – по-нисък от допустимия по закон

Отчет на свършеното през 2010 година, приемане на програма за развитие на туризма за 2011 година и законовите изисквания около нововъведения туристически данък бяха основните теми, които се обсъдиха на заседание на консултативния съвет по туризъм в Община Габрово. На него присъстваха представители на Общината, хотелиери, РТА „Стара Планина”, ДНП „Централен Балкан”, АЕК „Етър”, „Дом на хумора и сатирата”, ДПП „Българка”, гимназията по туризъм.
19 януари 2011

Подмяна на линейни кранове е причина за спиране на водата

Подмяна на остарели спирателни кранове е причина за режима на водоподаване в лявата част на града в посока по течението на р. Янтра. В района минава основен водопровод, по който през 1964-та година са монтирани линейни кранове. По-голямата част от тях не работят или се повреждат при авария. Поради тази причина досега при извършване на по-големи ремонтни дейности се налагаше спирането на водата в няколко квартала.
19 януари 2011

Съобщение във връзка с Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди и настаняване под наем в общински жилища

На основание чл. 11, ал. 1, т. 1, т. 3, т. 4 и т. 5, във връзка с чл. 11, ал. 3 от Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди и настаняване под наем в общински жилища (НУРУЖННОЖ), Комисията по чл. 8, ал. 1 от наредбата, изважда от картотеката гражданите:
18 януари 2011

Община Габрово ще обучава работещи в социалната сфера

Четири обучения за служителите в Център за обществена подкрепа, Център за настаняване от семеен тип и Звено „Майка и бебе” ще организира Община Габрово по проект „Стъпки към самостоятелност”. Той ще стартира през месец март тази година.
17 януари 2011

„Златна книга” – поредната престижна награда за музея „Дом на хумора и сатирата”

Към богатата колекция от заслужени награди през годините, този месец Домът на хумора и сатирата ще получи и отличието „Златна книга”. Наградата е от Европейската научна и културна общност и се присъжда за завоюван висок престиж, обществено признание и принос към развитието на българската култура.
12 януари 2011

Община Габрово с поредна награда за рали „Узана”

Кметът на Община Габрово Николай Сираков получи награда от Българската федерация по автомобилен спорт за принос в развитието му в гр. Габрово през сезон 2010. Общината и лично градоначалникът бяха отличени за добрата организация на десетия кръг от планинския шампионат по автомобилизъм – рали „Узана”. Той се провежда в габровския курорт за 42 път и тази година се радва на най-голям интерес сред състезанията в шампионата – 39 участници.
12 януари 2011

Работещите в сферата на образованието с нов колективен трудов договор

Колективен трудов договор за сектор „Образование” подписаха днес кметът на Община Габрово Николай Сираков и представители на синдикалните и работодателските организации. Той обхваща работещите в общинските детски градини и училища и беше определен от синдикатите като „изключителен успех, който защитава професионалните, трудовите и социалните права на служителите в сферата”.
11 януари 2011

Отпуснати са средства за свлачището на Маркотея

450 хиляди лева са отпуснати от МРРБ за укрепване на част от свлачището в кв. Маркотея. Средствата са за укрепване на основната деривация, свързваща язовир „Христо Смирненски” с пречиствателната станция за питейни и отпадни води. Това е основният водопровод с фи 1000, и в случай на прекъсването му, по-голямата част от Габрово ще остане без вода за дълго време.
10 януари 2011

Кампанията „Премени се Габровче, нагизди се” продължава

До 4 март 2011 година ще продължи набирането на средства за носии на музикантите, певците и танцьорите от ансамбъл „Габровче”. Кампанията „Премени се Габровче, нагизди се” беше обявена на традиционния благотворителен коктейл на кмета на Габрово през декември. До момента са събрани близо 4 хиляди лева за носии на ансамбъла.
10 януари 2011

Започна подготовката на група за психологическа подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми в Габрово

Кметът на Община Габрово Николай Сираков получи една от фотографиите от изложбата „Ангели с мисия... Продължението” на фондация „Искам бебе”. Подаръкът е знак на благодарност за подкрепата на Общината при създаването на психологическа програма за двойки с репродуктивни проблеми в Габрово.
10 януари 2011

Кампания за регистрация на домашните любимци чрез микрочип

Община Габрово стартира кампания за регистрация на домашните любимци чрез микрочип. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, при навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст, собственикът регистрира животното при ветеринарен лекар, като представя документ за платена такса. Според Закона за защита на животните, ако на кучето ще бъде поставен микрочип, за първата година от неговото регистриране такава такса не се заплаща.
7 януари 2011

„Близо до природата” в Дома на хумора и сатирата

Първата от поредицата тематични изложби под надслов „Близо до природата” е аранжирана в зала 3 на Дома на хумора и сатирата