Официално откриване на ремонтираната и обновена детска ясла „Зора” в Габрово, направиха на 8 декември посланикът на Кралство Норвегия у нас Нейно превъзходителство Тове Скарстейн и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

Сред останалите гости бяха кметът на общината Николай Сираков, председателят на Общински съвет – Габрово Валерий Василев, зам.-министърът на образованието, младежта и науката Петя Евтимова, зам. областният управител Пламен Недков, експерти от Министерство на образованието и от Съвета за координация при управлението на средствата от Европейския съюз.

Водосвет за здраве и късмет отслужи отец Станислав Хубчев, а бивши възпитаници на детското заведение поздравиха гостите с шопска ръченица.


Детска ясла „Зора” бе изцяло модернизирана по проект „Общност, ориентирана към подобряване на услугите за отглеждане на деца в община Габрово”, който се реализира с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Проектът е на обща стойност 610 080 лв. с ДДС, като 85% са предоставени от Финансовия механизъм на ЕИП, а останалите 15% са от държавния бюджет на Република България. Изпълнител е Община Габрово в партньорство с фондация „Грижи за деца с увреждания”.


В ремонтните дейности бяха включени фасадни мазилки и бояджийски работи, подмяна на дограмите на цялата сграда, полагане на топлоизолация по всички външни стени. Подменени са ВиК и ел. инсталациите, положена е настилка от армирана цименто-пясъчна замазка, настилка от ламинат за всички групи, както и настилки с гранитогрес за мокрите помещения. Подменени са радиаторите в помещенията и са положени ударопоглъщащи настилки при обновените площадки за игра във външния двор.

 

Като част от дейностите по договора е доставено кухненско оборудване и специализирано оборудване за деца със специфични образователни потребности, чрез което е обзаведена група за деца с психомоторно развитие.

Към настоящия момент детската ясла посещават 98 деца от 1 до 3 години, разпределени в 5 групи. Заведението разполага и с единствената в града детска млечна кухня, в която се приготвя храна за около 200 малчугани.

 


Специално за тържественото откриване в „Зора” беше дошло джуджето Джу – най-голямото джудже на Дядо Коледа. Помощникът на белобрадия старец разказа на малките палавници къде и как се приготвят коледните подаръци, и прикани децата по-скоро да напишат своите писма с желания. Тържеството завърши с танц на джуджетата и снежинките, в което се включиха малки и големи.

 

„Наяве и насън” в Дома на хумора и сатирата
6 декември 2010
Готовност за зимата
10 декември 2010