Как да си направим електричество от вода? А знаете ли за какво служат фотоволтаичните системи? Коя светлина е най-полезна за човешкото око и как да си подбираме домашното осветление? Да изключим ли вредната синя светлина от екрана на смарт телефона си и възможно ли е да намалим емисията й? Коя светлина да си избера за домашната оранжерия, до която не достига естествена слънчева светлина? Наистина ли теменужките стават лилави, заради лилавата светлина, която ги огрява? Искате ли картината от екрана на телевизора ви да оцветява пространството зад него в светлини, синхронизирани с цветовете на текущата картина? А как да си направим робот или роботизирана система?

Всички тези въпроси получиха отговори в Европейската нощ на учените, която се проведе на 28 септември в Технически университет – Габрово. Мега събитието се провежда всяка година едновременно в около 300 града в Европа и по света. Местното висше учебно заведение беше сред основните партньори на инициативата по проект REFRESH, финансиран от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“. Габрово бе един от 14-те града в страната, където се проведе срещата на учените, изследователите и изобретателите с граждани от всички възрастови групи – от най-малките до най-големите, от най-любопитните до най-скептичните, от любознателните до експериментаторите, от бъдещите студенти до утвърдените професори.

Официалното откриване на Европейската нощ на учените се състоя в петъчната вечер в Университетската библиотека на Техническия университет в присъствието на ученици от габровските училища, млади учени и изследователи от габровския университет, преподаватели и представители на Община Габрово.

Заместник-кметът Нела Рачевиц поздрави участниците в инициативата – учените, заради смелостта им да изобретяват, младежите, заради любопитството им да се включат и желанието да научат нещо ново, да се запознаят отблизо как се прави наука в България. Приветствие към присъстващите отправиха доц. д-р инж. Илия Железаров - заместник-ректор „Научноизследователска работа“ и доц. д-р Лиляна Русанова - заместник-ректор „Международно сътрудничество и връзки с обществеността“ в Технически университет – Габрово.

Младите учени бяха подготвили демонстрационни постановки на мобилни роботи, светодиодно фоново осветление за светлинни ефекти в мултимедийни системи, система за производство на електрическа енергия чрез водородна горивна клетка, светодиодни (LED) лампи и фотоволтаична следяща система.

По-рано през деня ТУ – Габрово отвори лабораториите си за посетители. Най-активни бяха габровските ученици, които научиха какво е CNC оборудване и технологии, как действа термодинамичната оптимизация и защо е основа за енергийна ефективност и екологичност, има ли интелигентни системи, които се грижат за нашата безопасност и благополучие, какво трябва да знаем за светодиодното (LED) осветление, какви са съвременни електрически апарати за защита и управление с приложение в електромобилите, асансьорите и фотоволтаичните системи, какво означава електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, срещнаха се с индустриални роботи FANUC и посетиха лабораторията по индустриална автоматизация BECKHOFF AUTOMATION.

Какво е REFRESH?

REFRESH е абревиатура от английски език и означава Relate, Experience, Find Research Everywhere and SHare. Това е 20-месечен проект за отбелязване на Европейската нощ на учените, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма "Хоризонт 2020".

REFRESH е иновативен проект за Европейска нощ на учените 2018-19 с ръководител Центъра за изследвания и анализи. В проекта участват 21 основни и 27 асоциирани партньори от цялата страна, с мащабна програма в 14 населени места - София, Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Община Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Рожен, Русе, Сливен, Стара Загора, Теснолинейка Септември-Добринище. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, на влак, в планината и на кораб, както и събития на публични градски места. Към събитията в България се присъединяват и множество международни партньори, с които се осъществяват видео връзки и кампании за популяризиране на науката в социалните медии.

Повече информация за Европейската нощ на учените и проекта REFRESH

Обновена и подобрена улична мрежа в шест габровски квартала
29 Септември 2018
Габрово показа ИТ разработки във форум за добри практики на общините
29 Септември 2018