„Грийнпийс – България“ ще проведе от 15 до 17 юли соларен уикенд в Габрово. Домакин на тридневните събития ще бъде Домът на хумора и сатирата. За габровци и гостите на града са приготвени редица изненади, сред които прожекция на документалния филм „We the Power“, дискусия за това как се създават енергийни кооперативи, соларен концерт и занимания за деца.

Проявите са част от съпътстващата програма на 25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството с тема „Икономия на средствата“. Те са посветени и на кампанията на „Грийнпийс“ за забрана на рекламите на изкопаемите горива. Петицията може да бъде подкрепена на: https://act.gp/Ban-Fossil-Fuel-Ads-Media.

ПРОГРАМА

Петък, 15 юли, 20:30 часа

Откриване с прожекция на филма „We the Power“ и кратка тематична дискусия. Филмът разказва за различни общности в Европа, които отнемат властта от големите енергийни компании, за да я върнат в ръцете на хората. В него се проследяват историите на приятели, семейства и визионери, които разрушават бюрократичните ограничения пред себе си, за да произвеждат сами енергията, която им е необходима.

Събота, 16 юли

От 10:00 до 13:00 часа – разговори за енергийната независимост и възможностите пред хората да се обединяват, за да я постигнат.

От 16:00 до 19:00 часа – Балин Балинов – координатор на кампания „Енергийни решения“, ще разкаже какво е енергиен кооператив.

От 20:30 часа – концерт на група „Wet Pebbles“, която изпълнява музика в стил суинг и боса нова, популярни песни в поп-суинг аранжимент. Инструментите на музикантите ще бъдат захранени от преносимата соларна система на „Грийнпийс – България“. Групата е в състав: Бояна Желязкова – цигулка и вокал; Невена Григорова – барабани и вокал; Теди Велвет – електро-акустична китара и вокал; Данаил Брезов – бас.

Вечерта ще завърши с DJ сет от ELEN – трип-хоп, R&B и лека електронна музика. Елен е позната с различните си творчески превъплъщения. Тя е част от диджейския колектив на „Melformator“, но името ѝ се свърза и с „Artnewscafe“, „FLUCA – Austrian Cultural Pavilion“, „Kapana Fest“, „Wake up“, „Кръгче“, „BLENDER“, „ПРОГГ+“, „White House“, „Oh, Sunday!“ и други.

Неделя, 17 юли

От 10:00 до 12:00 часа – рисуване за деца на тема „Енергия от слънцето“ с Елиза Ковачева-Цокова от художествена школа „Елиза арт“. Родителите са поканени на соларно кафене, на което в неформална обстановка ще разговарят с експерти как могат да намалят сметките си, като използват възобновяема енергия. Рисунките ще бъдат изложени за две седмици в Музея на хумора и сатирата като част от изложбата за деца „Град Градина“.

Освен трите изложби в рамките на 25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството – журираните селекции „Карикатура“ и „Съвременно изкуство“, както и кураторската изложба „Тренинг за чувствителност“, до 30 септември 2022 г. предстои богата програма от паралелни събития. Можете да ги следите на:

www.biennial.humorhouse.bg   

https://facebook.com/GabrovoBiennial/  

https://www.facebook.com/humorhouse.bg

Източник: МДХС

Фестивал на светлината огрява „Шести участък“
11 юли 2022
Община Габрово с план за повишаване на взаимодействието между бизнеса и научно-развойните организации
12 юли 2022