Снимка: Фейсбук страница „Bright eye“

Фестивал на огъня и светлината ще се проведе за първи път в Габрово в края на седмицата. Спектаклите ще бъдат в квартал „Шести участък“, където на една сцена ще излязат артисти, владеещи танца с огън, местни групи и гостуващи изпълнители от Пловдив и София.

Организаторите от читалище „Будителите 2017“ са включили в програмата и обучение за боравене с огнени инструменти и танц с огън. То ще се води безплатно от столичната формация „Bright eye“ на 15 юли от 16:00 часа в двора на читалището (бившето Помощно училище до централния пазар). Желаещите да участват трябва да изпратят своите имена и контакти на имейл buditelite@mail.bg до 12 юли.

В петъчната вечер от 20:00 часа рок бандата на учениците от Националната Априловска гимназия „Basement Tones“, ръководена от музиканта Момчил Косев, ще открие фестивала. В събота – 16 юли, по същото време пред публиката ще излязат младежите от група „Монолог“ от Хуманитарната гимназия в Сливен.

Ден преди началото на феста – на 14 юли, габровските групи „Black fire“, „Light in Dark“ и „F.I.M.S. – Fire in my soul“, ще преминат в огнено шествие по залез из улиците на „Шести участък“, където ще привлекат вниманието с пламтящи фигури, изрисувани с огнен пой.

Във фестивалните вечери преживяванията ще допълни светлинна инсталация, създадена от Марина Стоянова и екипа на Центъра за неформално образование и културна дейност АЛОС. В младежкия форум ще се включат още бъдеща студентка по журналистика, както и представител на клуба по фотография към НАГ, които ще са репортери на събитието.

Фестивалът на огъня и светлината е със свободен вход в двора на НЧ „Будителите 2017“ и се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Актив Ситинг със специално участие на Узана Поляна Фест
9 юли 2022
„Грийнпийс“ прави соларен уикенд в Габрово
12 юли 2022