4- 6 септември 2009

За седма поредна година Министерство на културата, Община Габрово и Архитектурно- етнографски комплекс „Етър” организират Международен панаир на народните занаяти, който ще се проведе от 4 до 6 септември 2009 г. в АЕК „Етър”.

Началото е поставено през 1990 г., когато на базата на писмени данни за сбор в Габрово от Петковден до Димитровден се възстановява неговото съществуване. През 2003 г. панаирното изложение добива нови измерения, превръщайки се в събитие от международен характер. Негови организатори стават Министерство на културата, Дирекция музеи, галерии и изобразителни изкуства, Община Габрово и Архитектурно- етнографски комплекс „Етър”.

В тазгодишното издание на панаира участие са заявили повече от 60 майстори. Те ще представят занаятите: грънчарство, тъкачество, бакърджийство, кошничарство, куюмджийство, сарачество, ножарство, дървообработващи занаяти, българска бродерия, иконопис и др. Представители на Литва, Португалия, Румъния, Украйна, Хърватия, Мароко, Гърция, Испания, Полша ще демонстрират пред българската публика традиционни за съответната страна занаяти като: грънчарство, тъкачество, бродерия и декорация на традиционни костюми, дърворезба и дървопластика, традиционни музикални инструменти, плетива от растителни материали (ракита, слама, царевични листа и т.н.).

В продължение на 4 дни майстори ножари от цялата страна ще премерят сили в превърналата се в традиция Майсторска надпревара. Победителят ще бъде определен от жури, чието председателство е поверено на Кирил Коликов- майстор- ножар от Пловдив. Голямата награда е „Сребърна хлопка”, почетен диплом, парична награда и право на изложба- базар през месец септември 2010 г. в Изложбената зала на АЕК „Етър”. Основно изискване към участниците в състезанието е спазването на традиционните за занаята техника на изработка, украса и използван инструментариум.

На 4 септември своята авторска изложба ще открие миналогодишният победител от състезание „Грънчарство” Николай Йовков от Троян. В продължение на два дни /3 и 4 септември 2009 г/ ще се проведе Петата международна научна конференция „Народните занаяти- минало, настояще и бъдеще” в която своите научни съобщения ще представят музейни специалисти от цялата страна. Участие в конференцията са потвърдили и представители на Хърватия и Румъния.

Водещ мотив за организаторите на Международен панаир на народните занаяти, е съхраняване на традициите в цялото им многообразие. Освен чрез панаирното изложение, тази идея намира реализация и посредством представянето на разнообразна фолклорна програма. Участниците и гостите на Панаира ще имат възможността да присъстват на изпълненията на Поли Паскова, ансамбъл „Пирин”, фолклорен ансанбъл „Габровче”, фолклорна група „Зипка”- Хърватия, групи за автентичен фолклор от цялата страна, както и множество индивидуални изпълнения на народни инструменти.

По традиция в дните на панаира се демонстрират традиционни трудови дейности като: плетене на въжета от козина, плетене на беленица, пушене на сливи, боядисване на вълнена прежда с естествени багрила, плетене на кошове, панери и кошници и др.

В интернет страницата на панаира е предоставена информация за майстори на народни занаяти от България, програмата на панаира, неговия статут, полезни връзки – сайтове на сродни музеи под открито небе, организиращи панаири на занаятите и други тематични интернет адреси, архив на изминалите панаири.

Лятна международна академия за драматургично писане “Да умреш от смях” 29 юли – 9 август 2017 Боженци – Габрово – София, България Щрихи от Международния пленер по живопис „Боженци 2009”