Какво работи архитектът и за какво отговаря строителния инженер, може ли коприната да замени платното за рисуване, къде са най-добрите места за графити и как се прави оригами? На всички тези въпроси, в пряка състезателна конкуренция или чрез индивидуални творчески изяви, ще се отговори на 20 април 2013 г. – събота, от 10.00 до 14.00 часа, на площад „Възраждане” – пред сградата на Община Габрово. Събитието ще закрие Дните на градското планиране.
Състезателната част за деня ще започне точно в 10.00 часа, а задачата е  в рамките на няколко часа  да се построи макет на сграда с малки строителни блокчета. Участниците са разпределени в 8 отбора от по 4 човека като всяка от групите ще разполага с 98 блокчета, помощни материали, инструменти и индивидуални екипи, за да осъществят архитектурните си проекти.
Ако едни строят, то други могат да се включат в останалите арт прояви, за които няма възрастова граница, а е нужно само добро настроение и много вдъхновение. В това ще ни убедят децата от Детска школа за приложни изкуства, с помощта на модератора Ива Пенчева. Те ще ни покажат различни техники за рисуване върху коприна и как може да я превърнем в рисунка с дължина повече от 9 метра.
Склупторът Михаил Черкезов ще открие своята „Работилница – павилион-кашон”, изработена изцяло от кашони, а после ще ни демонстрира как сами да си направим полезни вещи за дома като детски съоръжения, поставки за телевизор, маси и столове, използвайки кашон за материал.
През това време модераторът Теодора Узунова ще представи изработване на оригами, които с малко повече въображение могат да разкрасят и оживят всеки интериор или пространства на открито.
Едно нетрадиционно отношение към „Модерната архитектура” ще бъде професионално обрисувано с графити от млади творци, а за по-малките и начинаещи художници също е предвидена възможност да творят. Ще им бъдат осигурени блокчета за рисуване, пастели и маркери и ще имат пълна свобода да изразят идеите си за света около тях.
В събитието могат да участват всички граждани и гости на Габрово, очакваме ви!
Лятна международна академия за драматургично писане “Да умреш от смях” 29 юли – 9 август 2017 Боженци – Габрово – София, България Площадните атракции в Дните на градското планиране – част от изложбата на открито