В терапевтичния център се прилага високопрагова програма за лечение на зависимост от алкохол, наркотични вещества, хазарт, хранителни разстройства. Центърът е основан от фондация „Общност в помощ на зависимите“ през април тази година и само за няколко месеца неговите потребители показаха как представители на една от най-уязвимите групи в обществото могат да бъдат полезни на обществото.

През лятото 14 младежи, възстановяващи се от зависимост, участваха активно в инициативата „Приеми ме на село – Възраждане“ и в продължение на  две седмици дариха своя труд, за да помогнат мисията за „възраждане“ на две габровски села да приключи усхпешно. Благодарение на тези млади хора бяха възстановени 2 автобусни спирки, почистени чешми, изградена инфраструктура на еко-пътека. Младежите често помагат при различни инициативи и на персонала на Дневния център за деца и младежи с увреждания, като се грижат за малките потребители, помагат им в провеждането на забавни игри, носят им лакомства и им разнообразяват ежедневнието.

Младите хора от терапевтичния център оказват безценна подкрепа и на Народно читалище „Будителите 2017“, чиято нова сграда се нуждае от сериозен ремонт. Момчетата даряват безвъзмездно своя труд в строително-ремонтните дейности, както и при подготовката за откриване на Градския парк на миниатюрите „Мини Габрово“.

В обръщението си към тях на церемонията по връчване на годишните отличия „Доброволец на годината-Габрово`2021“ кметът на Община Габрово Таня Христова споделя: „За мен те са хората, които успяха да разбият всички стереотипи за зависимите. Не съм сигурна, че това беше в първоначалните им планове, струва ми се, че по-скоро не. Но ако оставим настрани безспорния успех на програмата им за лечение, то това е другата им голяма победа. И го правят без стратегии, без ПР-и, само чрез делата си, което ясно показва, че са на прав път.“