"Когато си с отворено сърце и душа, животът е по-красив и някак по-лесен!"

1. Представете се:

Казвам се Жанета Маринова Кирчева. Родена съм, израснала съм, живея и работя  в Габрово.  Омъжена съм от 33 години – очевидно за най-търпеливия мъж на света, щом все още е с мен. Майка съм на двама сина, една дъщеря и две снахи (т.е. три дъщери), които ме карат всеки ден да се гордея с тях. Баба съм на двама внука – момче и момиче, които са най-чаровните деца, които познавам. Изобщо, смятам се за щастлива жена. Със сигурност, за да съм това, което съм, огромна роля имат и моите родители, родителите на съпруга ми, моите две невероятни баби... Всички те са в основата на това да приемам Доброволчеството като естествена част от живота на всеки човек. А и от година съм председател на Общинската организация на БЧК-Габрово и може би точно доброволците в БЧК и тяхната огромна енергия ме заразиха с Добротворчество. Ето така семейството, съпругът ми и всички приятели, чрез подкрепата си към мен, ми дадоха сила и вяра, че ще мога да се справя с всичко, с което се захвана. Подкрепиха ме и в създаването на групата „Добрини за Габрово“. Група, чрез която успяхме да канализираме добрините, да им дадем повече гласност и да привлечем още съмишленици.

2. Получихте отличие „Доброволец на годината – Габрово`21“ като инициатор и организатор на множество доброволчески и благотворителни кампании, насочени основно към самотноживущи хора, хора в нужда, многодетни семейства и още, и още. Трудно е да представим толкова широкомащабна и всеобхватна доброволческа дейност, но разкажете за някои от инициативите?

За няма и година инициативите които успяхме да организираме и реализираме са над 10 на брой. Ще ми е трудно да разкажа за всички тях, защото са различни и уникални…В една от тях събрахме средства, за да платим здравните осигуровки на една жена, за да може да продължи лечението си. За 8-ми март събрахме сума, с която купихме подаръци и храни за 8 самотни майки. След това организирахме невероятен Великденски базар на площада в Габрово, набирайки средства за семейства в нужда. В средата на месец май посяхме дъбчета…за 1-ви юни зарадвахме много деца с ваучери за играчки… После дойде Акцията „Детски кът на Соколския манастир“, продължила три месеца,  в която вложих много време и любов. Последва акция „15-ти септември“ – събрахме сума над 2000 лв и зарадвахме над 100 деца с подарък-ваучер за книжарница.

3. Акцията край Соколския манастир беше отличена като най-мащабната инициатива, обединила най-много съмишленици. Разкажете още за нея?

Акция "Детски кът на Соколски манастир"...Няма как да събера само в няколко изречения всички чувства и емоции, които предизвиква в мен тази кампания. Една идея на Надя Колева и едно нейно обръщение към мен "Можем ли да наравим нещо" повлече след себе си милион Добрини! В началото смятах, че за тази година това, което можем да направим за детския кът е малко, но достатъчно - да поокосим поляната и да пребоядисаме старите съоръжения. Общата сума, която предвидихме за освежаване на люлки и катерушки беше около 700 лева. Акцията обаче грабна сърцата на невероятно много хора. Даренията и подкрепата не спираха. Събраната сума надхвърли 5 500 лв. Доброволците, готови да помагат на терен, ставаха все повече и повече. Беше си като ЛАВИНА НА ДОБРОТО! На всички ни беше ясно, че това което градим, го правим само и единствено заради децата си и никой не очакваше нищо в замяна. Това е най-мащабната акция, която съм организирала и ако ви кажа, че включилите се са 150 човека, може и да ви излъжа, защото те бяха много, много повече...Благодаря на всички Дарители на средства, на хората и фирмите, дарили материали, благодаря и на всички Доброволци, които работиха на терен, косиха, плевиха, мъкнаха сено или шкуриха и боядисваха! Това, което сътворихме, е наистина уникално! Акцията ни обедини различни хора, от разнородни сфери, но целта ни беше една и заедно успяхме!

3. Осъществяването на толкова разнородни и доброволчески дейности изисква ресурси – време, труд, усилия, но въпреки това Вие не спирате да работите. Какво Ви мотивира?

Доброволчеството е нещо, което върша с огромно желание и любов. Върша го и по малко егоистични причини – то ме зарежда с енергия, кара ме да се усмихвам повече, да бъда малко по-добра. И докато се чувствам  прекрасно, ще продължавам с добрините. Приятелите ми и всички хора в групата, които подкрепят Добрите инициативи, са моят най-голям мотиватор да продължавам заедно с тях да раздаваме щастие.

4. Какво Ви дава доброволчеството? 

Доброволчеството е част от същността на всеки човек, просто трябва да погледнем в себе си и да го намерим. То ни дава ценни уроци, като понякога потвърждава познати фрази като: „Не съди за човек по дрехите му“, а друг път тотално ги отрича … Но едно е абсолютно вярно – „Ръка и сърце, които дават и даряват, не обедняват“, защото надеждата, любовта и подкрепата не свършват и стига да искаме, можем да ги раздаваме всеки ден. Лично на мен, Доброволчеството ми показа, че хората са добри, помагащи си, раздаващи се и всичко това ме кара да бъда още по-голям оптимист.

5. Какво е Вашето послание към габровци?

Вярвайте повече в хората! Не се затваряйте сами със собствените си проблеми, а отворете сърцата си и за другите хора. Когато си с отворено сърце и душа, тогава животът е по-красив и някак по-лесен!

 

 

Терапевтичен център „Свети Илия“ – „Доброволец на годината – Габрово`2021“ Даниел Ненов - „Доброволец на годината – Габрово`21“