Нека бъдем добри, нека дадем добър пример на децата си!

1. Представете се: Казвам се Анна Русинова. Работя като начален учител в НУ „Васил Левски. Майка съм на три деца.

2. Тази година Вие получихте отличие „Доброволец на годината – Габрово21“. Разкажете повече за Вашата дейност?

През месец декември се включих като доброволец в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи. Помагах при храненето и обслужването на децата.

3. Реализирането на подобни инициативи изисква значителни ресурси – време, енергия, труд, но Вие не сте се отказали. Защо?

Да, необходимо е да отделиш от времето си, да положиш труд, но това, което получаваш насреща е безкрайна удовлетвореност от свършената работа, чувството, че си бил полезен, че си дал своя макар и малък принос за нещо добро, а това чувство е невероятно, не може да се сравни с никаква материална отплата. А кой заслужава нашето време, усилия и труд, ако не децата, хората в неравностойно и тежко положение?

4. Какво Ви дава доброволчеството?

За разлика от платените дейности, които човек извършва, при доброволчеството наградата, която получава често е добрата дума. Тук дори не става въпрос за някакво признание или похвала.  Не това е мотивът. Желанието на човек да се включи като доброволец в определена организация е същото, което го подтиква да дарява парични средства за различни каузи, само че тук дарява време, любов, помощ, а понякога точно те недостигат. "Душата се лекува като бъдеш с деца." е казал Достоевски, бих добавила и като направиш нещо полезно, без да очакваш нещо насреща.

5. Кой е най-ценният за Вас урок от доброволчеството?

Най- ценният урок е, че даваш малко, а получаваш толкова много в замяна. Получаваш нещо, което не може да се закупи с пари.

6. Какво е Вашето послание към габровци?

Много институции изпитват потребност от доброволци, отделете време. Там има хора, които се нуждаят от вас, от вашата помощ. Има деца, които се нуждаят от грижа и ласка. Нека бъдем добри, нека дадем добър пример на децата си. Повярвайте – заслужава си!

 

Терапевтичен център „Свети Илия“ – „Доброволец на годината – Габрово`2021“ Елица Григорова - „Доброволец на годината – Габрово`21“