„Градски парк на миниатюрите - Мини Габрово“ е името на идейното предложение, което получи финансиране по Програма Култура на Община Габрово. Проектът ще се изпълнява от Народно читалище "Будителите 2017"

Парк „Мини Габрово” ще бъде разположен в двора на бившето помощно училище, където ще може да остане целогодишно. Проектът, чрез синергиямежду култура и технологии – интерактивни инсталации,  дигитализация и мултимедия ще облагороди и естетизира мястото и ще го превърне в  културно, градско пространство, носещо  характеристиките на габровския дух и традиции премесени с иновативни интерпретации. Към миналогодишните макети, които ще бъдат облагородени и обновени  ще бъде изработен и още един макет. Той ще бъде с внушителни размери 200 cм на 110 см  и ще пресъздава една голяма част на „Шести участък” от края на 18 и началото на 19 век, когато улиците са били изпълнени с работещи дюкяни, кръчми и кафенета. Макетът ще бъде снабден със соларно захранване и  прозорците и уличните фенери ще светят. Всички макети ще бъдат снабдени с масивни и здрави постаменти и стъклени куполи, така че да издържат целогодишно излагане на атмосферни влияния  и да се  запазят невредими.

Към момента има изработени пет макета:

  • Калпазановата къща
  • Вилата на Пенчо Семов
  • Дом на културата
  • Белодробната болница
  • ЖП гарата

Общата стойност на проекта е 18 452 лв. Средствата, предоставени по Програма Култура – 14 740 лв.

Макет на „Шести участък“ отпреди век и половина допълва проекта „Мини Габрово“ “Чувство за хумор” - хумористични видео истории от популярни личности, посветени на Музея на хумора, Габрово и Карнавала - проект на музей "Дом на хумора и сатирата"