Всичко се връща на този свят - доброто най- много!

1. Представете се - Народно читалище ”Дядо Стойно- 1927”, с. Поповци, е с 93-годишна история. Вече 10 години ние работим по неговото възстановяване и утвърждаване под девиза ”Пишем нашата история заедно”, съобразно Устава и календарния план на проявите от Бабинден до Коледа. Събитията, които организираме са многогобразни - с малките деца като самодейци в ТС ”Смехоранчета” и като участници в шареното и тематично Детско лято, в Клубовете по шахмат и приложно изкуство. Самодейците ни - танцьори от ТК”Яница”, имат своите изяви на фестивали, празници и събори. Жените от ВГ ”Росна китка” са носители на много златни, сребърни и бронзови медали, отличия и грамоти от национални фолклорни фестивали. Нашият Богородичен събор през август събира над 600 участници и гости от близо и далече. Работили сме по инициативата ”Приеми ме на село”. Правили сме дарителски кампании и изложби за децата и възрастните в нужда. Участвали сме и в инициативата „Селски МОЛ“. Библиотеката ни има разнообразен  книжен фонд. Добре работим с кметството, с ДГ ”Мечо Пух”, с църковното настоятелство на храм ”Св. Николай”. Наша гордост са всичките ни дарители, които непрестанно се отзовават на нашите прояви и с тяхна помощ развиваме дейността на читалището. Правим необходимото за развиване и предаване на младите поколения на всичките ни традиции и обичаи.
 
2. Вие сте отличени в категорията „Участие в национални кампании“ за участието ви в националната кампания „Изплети топлина“. Разкажете повече за тази инициатива? Традиционно се включваме в тази инициатива, защото в гените на балканджийката е да създава красота пред огнището с плетки, шевици, гайтани. Нашите жени си обменят всякакви начини на плетки и везма, които някоя знае по- добре от другата. Имаме и много вестници и списания - абонамент за ръкоделието вчера и днес. Тази инициатива ни грабна с богатия си заряд да сме полезни на хора в беда, на хора, за които няма кой да се погрижи и всички веднага се отзовахме – някои от нас с прежда, други с готови, изплетени от бабите топли терлици или чорапи, а трети плетат сега в реално време и всички бързат Коледа да зарадва колкото се може повече хора.
 
3. Реализирането на подобна инициатива изисква значителни ресурси – време, средства, труд, но Вие не спирате да го правите. Защо?
Времената са трудни, особено тази година. Едва ли някой ще се похвали, че му е лесно, но да дариш топлинка с двете си ръце е благородно и сгрява душата и на дарител, и на нуждаещ се. Тази инициатива дава усещането, че не е действие заради самото действие....а за реална помощ на хора в беда и всичко стига там, закъдето е предназначено.
 
4. Какво Ви дава доброволчеството?
Осмисля дните на работни жени, които не са свикнали да стоят без работа, обичат да даряват и да се чувстват полезни. Запълва техния делник и те намират смисъл в живота си, за който дори не са предполагали, че може да открият на тези години. Полезна инициатива!
 
5. Кой е най-ценният за Вас урок от доброволчеството?
Заедно можем повече! Можем да направим живота си по- смислен и по- пъстър!
 
6. Какво е Вашето послание към габровци?
Бъдете щедри! Всичко се връща на този свят - доброто най- много!
Терапевтичен център „Свети Илия“ – „Доброволец на годината – Габрово`2021“ НЧ "Наука – 1902", с. Враниловци - „Доброволец на годината – Габрово`20“