Повече от 200 деца и родители гостуваха на местното читалище в с. Гарван и прекараха един ден на село, като се забавляваха  и овладяваха екологични умения, свързани с традиционния поминък на местното население. Заети с дейности в работилниците на открито, родителите бяха едновременно ученици, но и учители за своите деца или връстници. А децата оставиха за известно време телефоните и таблетите и истински се забавляваха.

По проект на НЧ“Христо Ботев 2008“ с. Гарван „Творчество и знания за местно развитие и интеграция „С празна крина хамбар не се пълни“ ще се проведат общо 6 събития. До този момент се състояха планираните през април, май, юни, юли и включваха обучение в традиционни и художествени дейности, пикник, физически занимания, релакс. Участниците се потопиха в света на народното изкуство, българския фолклор, традициите и бита, а това е най-прекият и естествен път за получаване на екологични знания и ценностно ориентиране.

Организирани бяха подходящи за сезона работилници. Малчуганите плетоха плет и с помощта на големите захванаха да правят колиба, която наесен ще се сдобие и с покрив. Хапнаха триенца, квасиха мляко, подсирваха домашно сирене, научиха как се прави извара, а от суроватката се замесва тесто, така че всички остатъчни продукти от млякото да влязат в употреба. Точенето и реденето на баница се оказа не толкова сложно, а резултатът – изумителен. Преди обед хвърляха съчки в огъня, докато пещта побелее за замесените и разточени от тях пърленки.  Млечната царевица стана за варене, а шумата от нея ще послужи за суровина, от която може да се изплете рогозка. Децата вече знаят  как от беленица се правят изделия за бита, художествена, декоративна украса и кукли. Е, упражненията в пастирска дърворезба не доведоха до особено висок резултат, но важното е да се започне от някъде.

Легендата за прочутия воевода от Севлиево Дайчо хайдутин се оказа непозната дори за тези, които знаят хорото. А за онези, които искаха да го научат, имаше специален урок. Отец Христо въведе децата и родителите в храма. Гостите разгледаха и музейната сбирка в читалището, където видяха непознати за тях инструменти и предмети от бита, разгледаха колекция бродирани изделия, облекла и престилки, глинени и бакърени съдове.

А може би най-интересното предстои, защото в момента зреят есенните плодове и зеленчуци, важна суровина за приготвянето на зимнина по време на следващите събития.

 

Проектът се финансира по Програма "Култура" на Община Габрово.