„ЕЛМАЗОВИ” ООД спечели финансиране по Програма Култура, за да осъществи проекта си „Четирите стихии“ – семейният фестивал.

Общият размер на проекта възлиза на 12 514 лева, а предоставеното от Община Габрово съфинансиране е в размер на 10 000 лева.

Семейният фестивал „Четирите стихии“ е посветен на земните енергии – въздух, вода, огън, земя и събира семейства от региона и всички краища на страната, за да им осигури духовно съприкосновение с тях. Многобройните забавления, работилници и ателиета, които ще отворят врати в деня на фестивала – 2 юни, ще привличат желанието за творчество, чрез упражняване на различни видове изкуства, занаяти и развлечения.

Майстори занаятчии и танцьори, певци и свирачи, ще бъдат гости в този ден на Боженци. Гост на фестивала ще бъде и Капанският ансамбъл.

Целта на проекта е да създаде ново творческо и развлекателно събитие на територията на знаков за Габрово културно-исторически обект, което да обедини, чрез творческо участие в различни активности семейната аудитория. Чрез овладяване на нови знания и умения Фестивалът „Четирите стихии“ цели да добави положителни нагласи към природата и с помощта на познанието за основните земни стихии да покаже на хората, че познанието и владеенето им са не само полезни, но и вдъхновяващи. Чрез традицията да достигнем до нашата същност, която чисто физически е свързана с четирите елемента – въздух, вода, земя, огън – и да преоткрием истината, че ние сме едно цяло с природата и корените, които са завещани от нашите предци, като начин на живот и опит.

Партньори по проекта са: МАИР „Боженци“ и ДПП „Българка“.

Съботните евъргрийни се завръщат Проект „Назад по калдъръмените улички…“