Международният форум е насочен към студенти и млади професионалисти от всички артистични сфери и творчески индустрии, желаещи да развият уменията и знанията си в писането на текстове за театър, документално кино, физически подход към писането и други мултидисциплинарни и най-съвременни форми на изкуство. Академията ще даде също възможност на участниците да срещнат бъдещи приятели, партньори и сътрудници от цяла Европа. Програмата ще се състои от четири лекции и три творчески ателиета, водени от известни и иновативни лектори от цяла Европа, които са внимателно подбрани за това събитие.

 

Организатори: Арте Урбана Колектив – София, Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“, Община Габрово

Партньори: Френски институт – България, Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово, Британски съвет, Театрална компания Famille Mundi – Париж, Eurodram, Maison d'Europe et d'Orient
С подкрепата на: Столична Община

Медийни партньори: БНР, BBC Знание, сп. Осем, сп.Българка.

 

КОНЦЕПЦИЯ

Известният американски комичен актьор и писател Сид Сийзър казва „ Ако нямаш трагедия, нямаш комедия. Плач и смях са една и съща емоция. Ако се смееш твърде силно, плачеш. И обратното.“ В творческите ателиета от програмата  „Да умреш от смях“ участниците ще опознаят общото между комичното и трагичното. Отправни точки ще бъде лекцията свързана с изложбата, курирана от сръбския философ и изкуствовед Марко Стаменкович (съфинансирана по Програма Култура на Община Габрово) в Музей „Дом на хумора и сатирата“, Габрово.

 

ПРОГРАМА

Откриването ще бъде на 29 юли в София. Първата лекция от програмата също ще се проведе в София на 30 юли. След лекцията всички участници ще отпътуват за  Боженци. Останалите лекции ще са в Музей „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово, а творческите ателиета ще се състоят в Старото школо в Боженци. На 9 август, последния ден от академията, ще бъдат представени резултатите и всички участници и гости ще имат удоволствието да се насладят на изпълненията на новозеландската певицата  Tui Mamaki и Kottarashky & The Rain Dogs (България).

 

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

29.07.2017 (събота) от 19:00

С участието на Андреа Брунело (Ит), Елица Георгиева (Фр/Бъл), Катарина Машенка Хорн (Гер), Линда Кларк (Вбр), Марко Стаменкович (Сър), Сара Грочала (Вбр), Фернандо Санчес-Кабезудо (Исп) и Ани Васева (Бъл)

зала "Славейков", Френски Институт България, пл. Славейков 3, София

Вход свободен (за резервации: bozhentsi2017@gmail.com)

ОТКРИВАЩА ЛЕКЦИЯ

Линда Кларк (Вбр): "Декодиране на интерактивното писане: писане на сценарии за видеоигри и виртуални платформи"  30.07.2017 (неделя) 11:00 - 14:00

зала "Славейков", Френски Институт България, пл. Славейков 3, София

Вход свободен (за резервации: bozhentsi2017@gmail.com)

 

ПУБЛИЧНИ СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

ЛЕКЦИЯ: „ДА УМРЕШ ОТ СМЯХ“

31.07.2017 (понеделник) 18:00 - 20:00, Дом на хумора и сатирата - Габрово
Лектор: Марко Стаменкович (Сърбия)

Ако кураторската практика има потенциала да излага на показ пренебрегвани или недооценени аспекти на човешката същност, тогава то също е в състояние и да разшири границите на нашето съзнание за това, което се приема по традиция за неизвестно, неописуемо или непредставено. Основният интерес в това отношение се върти около многото начини, по които възприемаме човешкия живот в съвременното общество, но също така и за смъртта в глобален контекст, която стана неразривно свързана с политическата рационалност на създаването на образи и стратегическата роля на визуалната комуникация като цяло. В кураторската практика на Марко Стаменкович се показва това, което иначе е недостатъчно представено и което стои извън визуалното поле на доминиращите сили (мъжки, патриархални, бели, евроцентрични, колониални, расистки и сексистки) на нашия свят.

Лекцията ще е на английски език. Вход свободен

 

Марко Стаменкович

Роден и израсъл в южна Сърбия, Марко Стаменкович (1977) е историк в областта на изкуствата, чиито интереси гравитират около политическата рационалност на създаването на изображения и визуалната комуникация в глобалния контекст. През последното десетилетие той работи главно в сферата на съвременните визуални изкуства като куратор, критик, писател и лектор с фокус върху пресечната точка на визуалното мислене със социалните теории, политическите философии и културните практики на потиснатите.

Стаменкович има докторска степен по философия от Университета в Гент в Белгия с дисертация, озаглавена „Култури на самоубийството: теории и практики на радикално оттегляне“. След работата си като стажант в Ню Йорк (Artists Space Gallery, 2001) и Венеция (Peggy Guggenheim Collection, 2004) Стаменкович си сътрудничи с художници в различни области от цял свят и негови материали са публикувани в многобройни издания, включително теоретични христоматии, периодични издания за култура, художествени книги, както и до културни средища.


 

ЛЕКЦИЯ: „КАК ДА ПРЕВЪРНЕМ НАУЧНИТЕ ИДЕИ В ЕМОЦИИ“

02.08.2017 (сряда) 18:00 - 21:00, Дом на хумора и сатирата - Габрово

Лектор: Андреа Брунело (Италия)

Живеем в свят, който е дълбоко оформен и доминиран от науката. През последните няколко века науката е позволила на нашите общества да процъфтят истински. През последните няколко десетилетия научните открития са достигнали ниво на изключителна сложност, което е истински смайващо. Въпреки това, често имаме усещането, че науката е нещо далечно и откъснато от нас, нещо студено и чуждо. Това най-вероятно се дължи на факта, че начинът, по който говорим за наука често е много технически и скучен или пък прекалено прилича на научна фантастика. Каквито и да са причините за това, много от нас трудно осъзнават влиянието на истинските научни идеи върху нашето съществуване. От друга страна квантовата механика, относителността, астрофизиката, физиката на частиците, генното инженерство и неврологията (да споменем само някои от тях) дълбоко и завинаги са оформили начина, по който гледаме на света. Как тогава да превърнем начина, по който говорим за наука в нещо наистина вълнуващо и вдъхновяващо, нещо с голямо емоционално въздействие?

Вдъхновявайки се от титани като Ричард Файнман, Карл Саган, Айзък Азимов и други, в тази лекция ще се разгледа начина как да създадем разказ, основан на реални научни идеи и как те могат да се превърнат в екзистенциални въпроси, теми, които имат дълбоко въздействие както върху нашето духовно, така  и върху нашето практическо съществуване. Крайната цел ще бъде да преминем от наука към "емоция". Тази лекция може да бъде полезна за учители, писатели, драматурзи, хора, които се стремят да популяризират науката и които желаят да открият един по-вълнуващ подход към това как да я разкажем.

Лекцията ще е на английски език. Вход свободен

 

Андреа Брунело

В работата си Андреа Брунело свързва театъра и науката. Придобива докторска степен по физика от State University of New York at Stony Brook (САЩ, 1997). През 2001 г. Брунело решава да следва своето артистично призвание и започва театрална кариера на пълно работно време. Той е основател и художествен ръководител на Teatro Portland (Тренто, Италия). Той е и художествен ръководител на Arditodesìo Company, професионална театрална компания, създадена през 2002 г., за която е написал и продуцирал над 10 оригинални пиеси, които са представяни в цяла Италия и в чужбина. Тези пиеси се съсредоточават най-вече върху социалните проблеми и използват ораторски техники и техники за разказване на истории. През 2012 г. Брунело създава Jet Propulsion Theatre, постоянна лаборатория за театрално творчество, свързано с науката, учените и научните истории. Като изследователска лаборатория, която има за цел да разказва за науката, JPT - съвместно сътрудничество с Лабораторията за комуникации по физически науки към катедрата по физика на университета в Тренто, има за цел да покаже хуманната страна на науката чрез театъра. Брунело понастоящем е свързан с катедрата, където наскоро е преподавал курс, озаглавен Emozionare con la Scienza, за разказване на научни истории и за писане на научни театрални пиеси. Продукциите на JPT са както на италиански, така и на английски и са представяни в множество театри, университети и училища.



ЛЕКЦИЯ: „STORYWALKER – ЕДНО НОВО ТЕАТРАЛНО ИЗЖИВЯВАНЕ“

04.08.2017 (петък), 18:00 – 21:00, Дом на хумора и сатирата - Габрово

Лектор : Фернандо Санчес-Кабезудо (Испания)

“Storywalker“ е едно ново мобилно преживяване от областта на културата, съдържащо геолокализирани аудио истории. “Storywalker” е една нова концепция, нов формат, в който границите между различните творчески дисциплини са размити. Отправна точка са историите на жителите на града. От тях започва целия творчески процес на изкуството на “storytelling”. Този процес създава едно ново изразно средство, което използва различни медии и езици. То се основава на предпоставката, че великите истории са в нещата и хората, които срещаме всеки ден: обществените пространства, площадите, баровете и местата за срещи са сцените на това ново културно преживяване.

Лекцията ще е на испански език с превод на английски. Вход свободен.

 

Фернандо Санчес-Кабезудо

Фернандо произхожда от семейство на архитекти, но започва да се занимава със сценични изкуства още от най-ранна възраст. Почитател на театъра и френската литература, той придобива първия си професионален опит в Париж и Мадрид с театралната компания "Épée de Bois". През 2000 г. става част от театралната лаборатория на teatro de la Abadía под ръководството на Хосе Луис Гомес, а по-късно става член на компанията за различни нейни продукции.

През 2005 г. той стартира проект за собствен театрален спектакъл, наречен Metro cúbico, който оттогава е обиколил повече от 16 страни. През 2007 г. получава наградата "Млад творец" на община Мадрид. След като продуцира и режисира няколко представления, през 2010 г. решава да открие свое собствено театрално пространство, наречено Kubik Fabrik, в сърцето на Узера, квартал в покрайнините на Мадрид, и по този начин да свърже културата с гражданската самоличност. Понастоящем той е и художествен координатор на corral de comedias of Alcalá de Henares - един от най-старите театри в този жанр в Европа.

 

 

ОФИЦИАЛНО ЗАКРИВАНЕ И ФЕСТИВАЛ
09.08.2017 (сряда) 18:00 - 22:30, с. Боженци
Концерти:

Tui Mamaki (Нова Зеландия)
Kottarashky & The Rain Dogs (Бъл) + гост изненада

 

 Повече и актуална информация: www.arteurbanacollectif.com/summer-scriptwriting-base.html