Международният пленер по живопис се организира от Община Габрово със съдействието на Представителството на Съюза на българските художници – Габрово и Художествена галерия “Христо Цокев”. Негов инициатор е покойният вече габровски художник Минчо Минчев, който през 2001 г. се захваща със задачата да възроди съществувалата през седемдесетте-осемдесетте години на миналия век традиция на подобни форуми в региона. В статута, изготвен от него, е записано: „Основната идея на пленера е да се превърне в своеобразна среща на габровските творци с колегите им от страната, да стане основа за попълване на живописния фонд на ХГ “Христо Цокев” и истински празник на изобразителното изкуство.”
Със седемте си издания пленерът успешно се вписва в културната политика на Община Габрово, насочена към открит диалог и партниране с културните институти и творчески организации.
Ако в периода от 28 август до 4 септември се разходите по  тесните калдъръмени улички на архитектурно-историческия резерват със сигурност ще срещнете унесени в работа художници и ще можете да надникнете в платната им. Тази година Боженци в багри ще претворяват: Мартин Каличков – Габрово  (Комендант на пленера), Бианка Мария Йоница – Румъния, Мария Велева – София (живее и работи в Барселона, Испания), Нина Златева – Благоевград, Георги Петров – София,  Стефан Калапишев – София и габровките Елиза Ковачева-Цокова и Павлина Филиппова.
Изложба с творбите, вдъхновени от магията на автентичния възрожденския колорит, ще се открие на 4 септември от 18 ч. в Художествена галерия  “Христо Цокев” – Габрово.
Лятна международна академия за драматургично писане “Да умреш от смях” 29 юли – 9 август 2017 Боженци – Габрово – София, България Международен фестивал "Дни на камерната музика"