30 май 2011

Филмите, включени в „София Филм Фест”

Трите фестивални дни започват на 3 юни, петък, от 19 часа с премиерна за Габрово прожекция на "Лов на дребни хищници". Това е филм за младежкото приятелство. Михаил има трудности в общуването си с хората, преди да срещне любовта и да се запознае с Хани, Бети и Спейса. Четиримата младежи наивно решават да изкарат лесни пари. Те не подозират, че един непознат с тъмно минало и проблемно настояще ще преобърне живота им.
30 май 2011

„Мистик - Фестивал за един ден”

„Мистик - Фестивал за един ден” е първият от проектите, финансирани по Програма култура, който ще се реализира в община Габрово. Събитието ще се състои на 3 юни 2011 г. от 20.30 часа на пл. „Възраждане”.
27 май 2011

Отново разбита детска площадка

За втори път детска площадка в центъра на Габрово е разбита от вандали. Повредени са два от фитнес уредите, като вероятно единият от тях няма да може да бъде поправен. Съоръженията са зад Мол Габрово, на мястото на стара междублокова площадка. Фитнес уредите за деца и възрастни бяха поставени в началото на септември, но за първия учебен ден единият от тях осъмна с изкъртена облегалка. Тя бе възстановена, сега обаче отново е счупена. Ще бъде направен опит уредите да бъдат възстановени със средства на Общината, но, спред специалистите, единият от тях сигурно ще остане неизползваем.
27 май 2011

Филм за Пенчо Семов излъчва „НОВА телевизия” тази неделя

Документален филм „Пенчо Семов – фабрикант от старо време” ще бъде излъчен тази неделя в „Темата на НОВА” от 19.30 часа. Продукцията е заснета в Габрово от телевизионния журналист и водещ Николай Дойнов и е създадена по книгата на главния уредник в Регионалния исторически музей в Габрово Красимира Чолакова „Пенчо Семов. Успехът”.
26 май 2011

От Габрово започва филмовото лято

Второто издание на „София Филм Фест” в Габрово ще се проведе на 3, 4 и 5 юни. Събитието се реализира благодарение на съвместните усилия на Община Габрово и София Филм Фест/Арт Фест, с подкрепата на програма МЕДИА Мундус на Европейския съюз и Националния филмов център.
26 май 2011

„Смях пред обектива или Габровски фотошеги в действие ...”

От 21 до 24 май в АИР „Боженци” и Габрово се проведе национален фотопленер „Смях пред обектива или Габровски фотошеги в действие ...”, като се предвижда той да стане традиционен. В първото му издание участваха 25 фотографи. Те запечатаха на своите ленти най-интересните моменти от Габровския карнавал, който се проведе на 21 май. Следващите дни на територията на АИР „Боженци” с помощта на габровските актьори Биляна Котева, Светослав Славчев и Димитър и Донка Тотеви фотографите заснеха пресъздадени сценки от габровските шеги. Автентичната възрожденска обстановка на резервата спомогна за пресъздаването на реалистични картини. В късния следобед на 24 май в Старото школо на резервата беше подредена изложба с най-добрите творби и бяха връчени специалните награди осигурени от Община Габрово, АИР Боженци, "Мултимедийна Работилница АД", клуб "Осмо Изкуство" и туристическа агенция "Стил Травъл".Ивелин Андреев от Габрово спечели наградата на Архитектурно-исторически резерват "Боженци". Снимката ще бъде направена на постер и разлепена навсякъде, където е забранено паркирането в резервата, каза авторът на фотографията.
24 май 2011

Честит и светъл 24-ти май!

Уважаеми съграждани,Уважаеми учители, преподаватели, ученици,Уважаеми творци на словото, на българската наука, култура и изкуство,
23 май 2011

Книжен базар за 24 май в Габрово

Книжен базар по повод Деня на славянската писменост и култура организира Община Габрово на 24 май. Събитието ще се проведе на пл. „Възраждане” и условният му начален час е 10.00.
20 май 2011

Най-важни промени в транспортната схема

Вчера 19.05.2011г. на свое извънредно заседание инициирано от ръководството на Общината, Общински съвет Габрово прие предложените от Кмета промени в новата транспортна схема.
20 май 2011

Смях за здраве на четиринадесетия благолаж

На 22 май 2011 година за четиринадесети път в Музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово ще се наддумват най-сладкоречивите българи. Ще рече – ще се съберат разказвачи, които не могат без комичното устно слово, и ще започне едно необикновено състезание. Този път то ще ни убеди, че СМЕХЪТ Е ЗДРАВЕ! В него пожелаха да участват повече от 80 сладкодумци на възраст от 7 до над 80 г. От България и българи от чужбина, които изпращаха веселите си истории, вицове и анекдоти по интернет.
19 май 2011

Управниците на града четоха приказки в детските градини

Кметът на Габрово Николай Сираков, зам.-кметът Климент Кунев и секретарят на Общината Силвия Даскалова четоха книжки в три детски градини в Габрово. Посещението им беше по повод предстоящия празник на славянската писменост 24 май.
19 май 2011

Три делегации от побратимени на Габрово градове ще се включат в празника на града

Три делегации от побратимени на Габрово градове ще се включат в празника на града. Това са представители на град Мытищи, Русия, с ръководител Валерий Кветкин - заместник-кмет и началник на финансовия отдел на Район Мытищи; на град Паневежис, Литва, с ръководител Повилас Вадополас - кмет на града; и на град Тун, Швейцария, с ръководител г-жа Верена Балмер - председател на Градския съвет на град Тун.
19 май 2011

Трима габровци ще бъдат удостоени със званието Почетен гражданин на Габрово

Трима габровци ще бъдат удостоени със званието Почетен гражданин на Габрово. Отличията ще бъдат връчени по време на Тържественото заседание на Габровския общински съвет, което ще се проведе на 21 май 2011 година, по повод празника на града. В рамките на церемонията ще бъде връчен и един почетен знак на Габрово.
17 май 2011

Транспортната схема в Габрово ще претърпи промени

Извънредно заседание на Общинския съвет ще бъде свикано тази седмица. На него ще бъдат утвърдени последните промени в новата транспортна схема, съобщи на редовния си брифинг кметът Николай Сираков. Те са съобразени с потребностите на гражданите и бизнеса в Габрово и целят да направят градския транспорт по-удобен, а транспортната схема рентабилна.
16 май 2011

Карнавалът в Габрово със собствена интернет страница

Габровският Карнавал, който навъртя близо 40 лазарника вече има виртуална къща. Тя се намира на адрес www.carnaval.gabrovo.bg и ще приема посетители целогодишно.
16 май 2011

Патентовахме Габровски комплект за оцеляване

„Когато по света започне да се говори за нещо, в Габрово то вече се прави“.
16 май 2011

XX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2011

В рамките на ежегодния габровски Фестивал на хумора, на 21 май от 11.00 ч. в Дома на хумора и сатирата ще се състои официалното откриване на XX-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2011 и награждаването на лауреатите.
14 май 2011

Пиволенд вече започна

С титаните АХАТ и рев на мотори ще започне първата вечер от станалия вече традиция Пиволенд. Не я пропускайте! Скарите вече пушат, а забавленията за малки и големи започнаха още вчера, така че можете да отидете веднага.
13 май 2011

Нощ на музеите в Боженци

Архитектурно-исторически резерват „Боженци” традиционно участва в инициативата „Нощ на музеите”, която тази година ще бъде на 14 май, събота. От 19 до 1 часа музейните обекти ще са отворени със свободен вход. Посетителите ще могат да видят откритата изложба „Памет за Иван Карадимитров” и древния способ на рисуване с восък върху дъска, наречен енкаустика. С изложбата се отбелязват 135 години от обесването на Иван Карадимитров. Включени са фотоси и документи, разказващи за Априлското възстание в Боженци и Карадимитровия род.