Над 150 ученици от Габрово и региона се включиха в десетото издание на Деня на здравословното хранене и спорта, който се проведе днес в зала „Орловец“. Деца от 3 и 4 клас мериха сили в образователни игри и спортни състезания, посветени на здравословния начин на живот.

Малчуганите имаха за задача да измайсторят здравословна салата, да подредят пъзел от многоцветни плодчета и зеленчуци, да направят здравословна дъга и да решат тематична кръстословица. Децата трябваше да пресметнат колко ще им струват продуктите и да използват най-рационално предоставените им „пари“, за да „пазаруват“ от импровизираните пазари.

Участниците демонстрираха усет и умения, а необходимо условие за добрия резултат бе сръчността и работата в екип. От своя страна отборите, участващи в щафетните игри, освен бързина, трябваше да покажат точен мерник и други спортни заложби.

Празникът бе уважен от кмета на Габрово Таня Христова, която поздрави децата и стана част от най-оспорвания етап на образователните състезания. В събитието се включиха областният управител Невена Петкова, началникът на Регионалното управление на образованието Георги Маринов и ръководителят на „Европа директно“ – Габрово Галина Михнева, специален гост бе главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков.

Освен много забавление, нови знания и постижения за участниците бяха осигурени подаръци и награди от Европейския информационен център „Европа директно“. По традиция партньори на инициативата са Регионално управление на образованието, Областна администрация – Габрово и Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“ със съдействието на Община Габрово.

Още снимки можете да разгледате във фейсбук страницата на „Европа директно – Габрово“.

Европейската комисия отбелязва Деня за здравословно хранене и готвене ежегодно на 8 ноември. Идеята е да се предприемат все по-решителни мерки и действия срещу нездравословното хранене, което е една от сериозните причини за много болести и проблеми със здравето. Наскоро е проведен международен симпозиум, който е посветен на връзката между мозъчната и психичната дейност на човека и различните храни. Изводът е, че неправилното хранене води до проблеми – физически и психически. Политиката на европейските страни и учреждения е да се работи с младото поколение за повишаване на здравословната култура, свързана с храненето. За първи път този европейски ден се чества през 2007 година.