Директорът на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова, Мариела Петрова - изпълнителен директор на Регионалното сдружение на общините „Централна Стара планина” и фотографът Росина Пенчева бяха единствените български представители на голямото изложение на ръчно изработвани изделие „Хомо Фабер”, което се проведе във Венеция. Събитието е посветено на традиционните, редки и съвременни занаяти.

Посещението на габровските представители е по покана на фондация „Микеланджело” и е резултат от проведена през 2016 г. среща, когато от фондацията издирват подходящи организации, които да бъдат нейни нови членове. Музеят привлича вниманието като територия, която опазва традиционните занаяти. В изложението са организирани 13 различни сектора - зали, градини и свободни пространства. Представени са както занаятчийски произведения, така и демонстрации на различни занаяти.

„Хомо Фабер” е изложение, на което отиваш да гледаш, а не да купуваш. Това ти позволява да се съсредоточиш в детайлите и да се опиташ да разбереш защо занаятчията е създал един предмет. Демонстраторите се опитаха да покажат сложността на процеса и уменията, необходими за добър резултат”, споделя доц. Димитрова. По думите й, на събитието са показани художествени занаяти, каквито преди няколко десетилетия е имало в повечето български градове. В Западна Европа почти не са запазени занаяти във вида, който има у нас. Старите занаяти, такива каквито ги познаваме, изчезват. Работата на занаятчиите се развива в посока да създават предмети на изкуството, което е предназначено за ценители, за тези, които искат да имат нещо ръчно създадено.

Занаятчиите не продават на „Хомо Фабер”, но самото участие е огромен престиж, затова интересът към това събитие е много голям.

Доброволци се включват в превенция чрез изкуство
5 ноември 2018
Образователна градинка за деца откриха в ДГ „Дъга”
6 ноември 2018