Уважаеми преподаватели,

Дейци на културата и образованието,

Общественици,

Скъпи млади габровци,

За мен е чест да Ви поздравя по случай Деня на народните будители - онези, благодарение на които България я има и в нея се говори, пише и служи на български език.

Чест е да Ви поздравя именно като кмет на Габрово – градът, който винаги се е славел като люлка на образованието, на новаторските идеи, будността и прогреса. Ако отворите енциклопедиите на думата „будител”, ще видите, че много от хората, определяни като такива, са родени или работили в Габрово, или пътищата им непременно са минавали от тук. Смея да твърдя, че и днес е така.

Всяко време се нуждае от будители. Независимо дали това е време на трудности, или спокойни дни, на отстояване на българското, или на културен разцвет.

Затова днес, освен да припомним делото на Паисий, Кирил и Методий, Петър Берон, Васил Априлов и Никола Палаузов, Неофит Рилски, Вазов, Ботев и още много книжовници, учители и дарители, искам да поздравя и нашите съвременници. 

Честит празник на всички учители, библиотекари, издатели, книжари, писатели, духовници, музиканти, артисти, художници, историци, фолклористи, музейни работници, служители в архивите, читалищата, журналисти...  Не спирайте да работите за българите и България и нито за миг не омаловажавайте своята работа и успехи. Гордейте се с тях, подкрепяйте се, дерзайте!

Искам да помоля всички тук също така да погледнат човека до себе си. Сигурна съм, че можете да посочите поне едно нещо в него, което го определя като будител, без това да е професията му. Може би пише добре и има собствен блог или страница. Може би обича театъра и разпалено ви разказва за постановките, които е посетил. Може би твори с ръцете си и дава всичките си пари за книги, интересува се от кино, изпитва истинска наслада от това да открие и сподели някой добър автор. Може би строи църква. Може би е човекът в офиса, който сякаш знае всички правописни норми и е непримирим към текстовете с грешки.

Будител може да бъде всеки от нас. Нужно е да обича България. Да пази словото ни. Да бъде градивно критичен – към другите и към себе си. Да възпитава. Да чете. Да бъде добър. Да живее с отговорността, че от него зависят много неща.

Затова, независимо дали това е професията Ви, призванието Ви, или и двете - грижете се за будителя в себе си. Обичайте го. Осигурявайте му храна за размисъл. Не го оставяйте без работа и мисия. Подхранвайте пламъчето му и го насърчавайте да го споделя с другите.

Винаги има нужда от хора – светулки!

Благодаря Ви, че сте тук и изпълвате със смисъл този и всички останали дни!

Честит празник, габровски будители!

ЕК пуска още 12 000 безплатни билета за 18-годишни да открият Европа
1 ноември 2018
316 нови читатели записа габровската Регионална библиотека в Деня на народните будители
2 ноември 2018