Третият фестивал „Патиланско царство“ продължава традицията за забавления, интересни занимания и изява на таланти. Той се организира по инициатива на Клуба на будителите и от най-новото габровско читалище „Будителите 2017“.

Баба Цоцолана, Патиланчо, Смехурко и всички останали персонажи от едноименната повест на Ран Босилек ще бъдат на поляната на Градище в събота, 30 септември, от 16.00 часа, готови за приключения. Смелите патиланци, които ще се присъединят към любимите герои, ще се учат как да връзват възли, нужни за ежедневието, или за оцеляване в екстремни ситуации. Всеки ще може да се маскира като някой от приказните герои на автора. С помощта на вещ гримьор ще изрисува лицето си така, че сам да не може да се познае. Може да се научи как се върти огън или да гледа весели анимационни филми, да играе шах, да научи някои тънкости в колоезденето и да изяви талант на патиланската сцена.

Събитието е с вход свободен, забавленията са за всички. Ще има томбола с награди, една от които е велосипед. При лошо време фестивалът ще се проведе в зала „Орловец“ в същия ден и час.

Сборният пункт е в 15.00 часа пред паметника на Ран Босилек в Габрово, където децата ще поднесат цветя. След това всички ще тръгнат на пешеходен поход към Градище. Ще има осигурен транспорт с автобус за баби и патиланци, които няма да могат да се включат в похода.