От днес Община Габрово прибавя към автопарка си първи електрически автомобил за нуждите на администрацията. Електромобилът – марка КИА Соул EV, пристигна на площад „Възраждане“, а ключовете бяха връчени на кмета Таня Христова от инж. Добромир Димов – управител на отдел „Продажби“ във фирма „Веко Ойл“ ЕООД, официален представител на „Киа Моторс България“ за региона.

Екологичното возило е закупено за 61 612,80 лв. По пилотна схема на Националния доверителен екофонд за насърчаване използването на електрически превозни средства безвъзмездно са отпуснати 20 000 лв., а останалата сума се покрива oт местния бюджeт cлeд peшeниe нa Общински съвет – Габрово. Към доставката е включена зарядна станция и захранващ кабел, които са монтирани в гаража на Общината.

Новият автомобил е с очакван годишен пробег от около 15 000 км и размер на редуцирани емисии на въглероден диоксид от 1 677,84 кг на година. Капацитетът на батерията е 30 киловатчаса с гаранция от 7 години, времето за зареждане е от 30 минути до 5 часа в зависимост от станцията. С едно пълно зареждане на батерията автомобилът може да измине 250 км, развива максимална скорост от 145 км в час и работи безшумно.  

Честта да тестват придобивката първи имаха зам.-кметът инж. Климент Кунев и началникът на Общинския инспекторат Калин Кинов. Като пасажери в предимствата на електромобила се убедиха лично представителите на медиите и кметът Таня Христова, които направиха кратка обиколка в близките улици.

Eлектромобилът ще се ползва при отстраняване на различни инфраструктурни и екологични проблеми, при инвеститорски контрол на обекти, огледи и аварийни ситуации в града и селата. Ще обслужва и Общинския инспекторат при извършване на контролни дейности на терен. Колата предстои да бъде брандирана, ще има и специален знак за екоавтомобил.

На национално ниво за държавни институции и общини с помощта на Националния доверителен екофонд ще бъдат купени 34 електрически и 10 хибридни автомобила, а използването им ще доведе до спестяване на 138 тона въглероден диоксид годишно. Ползите от проекта ще са видими - нулеви емисии, по-малко замърсяване на въздуха и по-малко шум. Ековозилата са освободени от данъци, а от 15 юни 2016 г. са приети и по-ниски екотакси при закупуването им. Те са с 30% по-ниски за електромобилите и с 15% по-ниски за хибридните.

Инвестиционната програма за климата за насърчаване използването на електромобили е с ресурс от 1 млн. лева. Тя е първата в България пилотна демонстративна схема, която въвежда принципа за „зелени обществени поръчки“. Електрическите автомобили имат значителни ползи за околната среда, най-вече защото не генерират въглеродни емисии и спомагат за намаляване на изгорелите газове, въглеводородите и праховите частици в атмосферата. Въвеждането на електромобили по пътищата и изграждането на устойчив градски транспорт е приоритет в политиката на Европейския съюз. 

 

Община Габрово –домакин на 17-та Годишна среща на Асоциацията на Българските туроператори и туристически агенти
21 юни 2017
Наградите ‪#‎ВМУЗЕЯСМЕ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ на Фондация "Америка за България" ще бъдат връчени в Габрово
22 юни 2017