От 18 до 22 май 2017 г. за участие в габровския Карнавал пристигна делегация от побратимения град Митищи, Русия в състав Ирина Шутовская - заместник – кмет по финанси, Григорий Нигиян - началник на териториалното управление на гр.Мытищи и гр. Лобня, Главно управление по архитектура и градоустройство на  Московска област, Татяна Малешина - директор на градското предприятие Леспаркхоз и Елена Архипова - началник на отдела по международно сътрудничество.

Въпреки официалния си състав цялата делегация се включи в карнавалния парад, където дефилира в национални руски костюми. Тази година Габрово и Митищи отбелязват 15 години от установяването на партньорски взаимоотношения. По този повод и в чест на оформилата се вече традиция руските ни партньори ще подарят на града ни друг техен символ, превърнал се в част от градската им среда – Дървото на верността и любовта. Конструкцията е с височина 5 м и ширина 3,50 м, изработена от метал, а върху клоните и влюбените двойки и всички онези, които искат да оставят символа на своята любов ще могат да заключват катинари, ключът от които ще хвърлят във водата. Подаръкът ще бъде монтиран в парк „Маркотея“, а официалното му откриване ще бъде факт през месец август тази година.

До края на 2017 година двата града ще си разменят фотографски изложби представящи градът и хората му. През месец юли 10 младежи от Митищи ще участват в проекта „Приеми ме на село“, а през месец октомври за Международния фестивал на духовната музика ще пристигне известната на габровци певческа формация „Маленкий секрет“.

Ирина Шутовская, заместник – кмет по финанси

Всичко е прекрасно и архитектурата и малките форми. Видно е, че кметът отделя голямо внимание на тези детайли.

Григорий Нигиян, Началник на териториалното управление на гр.Мытищи и гр. Лобня, Главно управление по архитектура и градоустройство на  Московска област

Бих казал, че тези 15 години минаха като един ден. Градът буквално се променя пред очите ми. Бих го нарекъл „вирус на благоустройството“ . И той се предава точно както обмена между нас – ние намираме нещо интересно у вас, вие също черпите идеи от нас. И всичко това се превръща в една обща красота.

Татяна Малешина, Директор на градското предприятие Леспаркхоз

Не бих могла да коментирам всичко онова, което се е случило за изминалите 15 години, защото за първи път дойдох в Габрово преди 3. Това, което тогава видях на хартия като чертежи и скици сега виждам в натура. По отношение на благоустройството забелязвам, че имаме много общо  - като задачи, цели и изпълнение. По принцип общата тенденция, схема, стил и направление са еднакви. Дори гуменото покритие на новите ви детски площадки при нас също се изпълнява в последните 5 години. Цветните фигури, които засаждат вашите специалисти много приличат на нашите.  Да видиш един съвременен и красив град е просто удоволствие.

Елена Архипова, Началник на отдела по международно сътрудничество

При всяко мое посещение се изумявам от вашата креативност – точно има какво да вземем от вас, защото всеки път се забелязват различни нови елементи, които създават в града ви настроение и потвърждават, че вие действително сте европейска столица на хумора и че у вас има постоянен стремеж към нещо ново. Това е особено важно, защото показва, че Габрово се развива и че имате желание да стане по – интересно и по – съвременно място. Но най – главното е отношението на хората. Тук винаги се чувстваме като у дома и усещаме приятелско отношение, а това е особено важно, защото осъзнаваш, че тези 15 години освен съвместни проекти са и човешки отношения, които трябва да се съхранят, а доказателство за това е и отношението на вашето ръководство.

 

Габрово става част от кампанията „Kупувам българско‘‘
25 май 2017
Делегация от японския град Тойоаке посети Габрово в рамките на седмицата на хумора
25 май 2017