Току що сте се събудили в съботната утрин на оранжево-червено-жълтеещия 22 октомври. Решени сте, че напук на лошото време днес ще изкарате един страхотен ден като истински летовници. И защо не, та Вие сте открили най-ефективния, най-позитивния и най-изгодния (все пак сме в Габрово!) начин да се забавлявате – Смешен филм фест 7! И дори да не сте тримата братя, никой няма да Ви спре да се впуснете в магията на киното, защото вратите на зала „Възраждане“ ще са отворени за Вас. Не си живял, ако не си бил на фестивал, идваш ли?

В 11.00 часа започва българският пълнометражен анимационен филм за деца Пук. Продукцията е на режисьора и художника Анри Кулев, по сценарий на Валери Петров и с музиката на Любомир Денев. Филмът е от 2015 г. с продължителност 75 минути. Участват: Стоян Алексиев, Ивет Минковска, Елица Черкезова и с гласовете на Антон Радичев, Стоян Алексиев, Христина Ибришимова, Петя Силянова, Линда Русева, Димитър Иванчев, Веселин Ранков. Изпълнители на песни са: Стоян Алексиев, Николай Петров, Еделина Кънева, Линда Русева, Георги Динев, Веселин Ранков, Сашо Младенов, Вокална група с диригент Румен Райчев, Вокална група „Радиодеца” с диригент Илина Тодорова.

Заедно с малката Лили и нейното пластмасово харпунче ще се гмурнем в „тънкото море“ и ще се срещнем с неговия страшен (или пък не) жител – Хрили. Лили и Хрили нейде се скрили. Но станало тъй, че ги разделили!

ПРОФ. AНРИ КУЛЕВ е режисьор на 6 игрални, 50 анимационни и 15 документални филма. Член на жури на много международни фестивали. Продуцент на над 30 игрални, документални и анимационни филма. Носител на всички престижни национални кино награди: „Златна роза“, „Златен ритон“, „Златен клас“ и много международни (Чикаго, Оберхаузен, Краков, Москва и др.). Сценография към театрални постановки в Бохум, Грац, Щутгарт, Берлин. Самостоятелни изложби: графика, анимационни ескизи, живопис в София, Пловдив, Братислава, Краков, Берлин, Анеси, Музей за модерно изкуство – Ню Йорк, Оберхаузен, Хирошима. Приложна графика и илюстрация: 1991/1996 ежеседмични рисунки за в. „Култура“; 1996/2012 ежеседмични рисунки за в. „24 часа“; 2012–2015 – ежеседмични рисунки и комикс за в. „Преса“.

От 18.00 часа ще Ви пренесем в приказния свят на Тримата братя. Копродукцията на Чехия и Дания от 2014 г. е подходящ за семейна аудитория, със субтитри и продължителност 90 минути. Филмът е от конкурсната програма на фестивала.

Режисьор е Ян Сверак, сценарист - Зденек Сверак, а оператор на лентата е Владимир Смутни, по музиката на Михал Новински и Ярослав Улир. С участието на: Катерина Косова, Томаш Клуш, Сабина Рожкова, Войтех Дик, Габриела Микова, Олдржих Кайзер, Зузана Норисова, Зденек Пискула.

Трима братя се отправят на път да опознаят света. Като по чудо се озовават в класически приказки като „Червената шапчица“, „Снежанка” и „Дванадесетте месеца”, натъкват се на клопки, изненади и дори любов в този изпълнен с хумор и песни филм по пиесата „Миниопери” на прочутия тандем Зденек Сверак (сценарист) и Ярослав Улир (композитор).

ЯН СВЕРАК завършва Пражката филмова академия (ФАМУ) през 1988 г. Печели „Златен глобус” и „Оскар“ за чуждоезичен филм с „Коля“ (1996). Филмография: „Тримата братя“ (2014), „Куки“ (2010), „Амбалаж“ (2007), „Тъмносин свят“ (2001), „Коля“ (1996), „Пътуването“ (1994), „Акумулатор 1“ (1994), „Начално училище“ (1991), „Нефтианци“ (1988, к/м), „Космическа Одисея II“ (1987, док. к/м).

Фестивали и награди: Голямата награда за костюми, грим и художник постановчик, наградата „Чешки лъв” 2015; номиниран за най-добър филм, режисура, сценарий, операторско майсторство, монтаж, озвучаване, музика, наградата на публиката, ФФ Пилзен 2014.

Българският филм Летовници започва точно в 20.00 часа и е от конкурсната програма на фестивала. 

Филмът на режисьора Ивайло Пенчев, който заедно с  Божан Петров и Весел Цанков са и негови сценаристи, е от тази година и е с продължителност 121 минути. Оператор е Христо Бакалов, а музиката е от Георги Стрезов. С участието на: Анета Сотирова, Китодар Тодоров, Станимир Гъмов, Милена Аврамова, София Бобчева, Васил Банов, Пламена Гетова, Елица Григорова, Раиса Полякова, Свежен Младенов, със специалното участие на Филип Аврамов, Антон Радичев, Герасим Георгиев - Геро, Малин Кръстев, Николай Урумов, Георги Мамалев.

В хотел край морето ваканцията събира група случайни гости. Всички искат да преживеят едно щуро лято. Забавлявайки се с несгодите и капаните, които дебнат летовниците, зрителят със смях ще открие, че щастието се крие в отношенията с най-близките ни хора, а не е заровено в пясъка на морския плаж.

ИВАЙЛО ПЕНЧЕВ е роден през 1960 г. в София. Завършва операторско майсторство във ВГИК, Москва през 1982 г. През 1996 г. основава продуцентската компания „Синемак“. Работи като продуцент, сценарист и оператор в киното и телевизията. Печелил е награди от български и международни фестивали. През 2011 г. дебютира като режисьор в игралното кино с „Корави старчета“.

Не забравяйте, че имате възможност да избере своя фаворит, като гласувате с анкетна карата в зала „Възраждане“ или на сайта на фестивала www.filmfest.gabrovo.bg

Цената на билета е 3 лв. Можете да си го купите от откритата билетна каса на ул. „Радецка“ (до кафе „Тифани“) в работни дни от 10.00 до 17.00 часа, или преди прожекциите - от касата на зала „Възраждане“. Работното време на касата в залата е:

  • в работни дни от 17.30 до 20.00 часа;
  • събота и неделя (22 - 23 октомври) от 10.00 до 11.00 часа; от 17.00 до 20.00 часа.

В 15.30 часа започва вторият ден от Детското ателие по анимация в Дома на хумора и сатирата. Ателието е част от съпътстващите събития на фестивала. Студенти от Нов български университет разкриват тайната на създаването на анимационни филми с техниката „стоп кадър”. Под вещите им напътствия, 12 деца на възраст от 6 до 12 години, създават филмче със свои герои. Тема на работилницата е изработването на игриви портрети от картон, бои и въображение. Крайният резултат ще бъде представен на закриването на фестивала –  26 октомври от 20.00 ч. в зала „Възраждане”.

Заповядайте, очакваме Ви и не забравяйте: не си живял, ако не си се смял!