Второто издание на детския фестивал „Патиланско царство“ ще се състои на 1 октомври от 11.00 ч. в  парк „Маркотея“. Този път той е посветен на приказките на Ран Босилек, без да бъде пренебрегвана любимата на поколения деца книжка „Патиланско царство“, публикувана точно преди 90 години.

Патиланци се събират на истински рожден ден. Баба Цоцолана се е подготвила, както подобава.  В кухнята й малчуганите ще  правят здравословни сандвичи за гощавката. Сръчни ръчички ще режат, лепят и кроят модни дрехи от отпадъци, ще нижат герданчета и гривни, обички и пръстенчета за украшение на суетните.  Шарени пръстчета ще пресъздават герои от приказките на Ран Босилек, за да населят образите им парка след това.  След празненството, освен горски обитатели, в него ще останат къщички за птици, измайсторени от децата и техните родители. За всеки вкус и интерес ще има подходящи занимания и състезания – скачане с чувал, дърпане на въже, тенис надпревара, велокрос, ревю на домашни любимци, шиене на гайтан, игра-състезание за търсене на съкровище и други патилански забавления. За най-активните ще има изненади и награди. На книжната борса габровски писатели ще предлагат свои книжки. Всеки патиланец може да дари нова или вече прочетена книжка за децата с увреждания.

Подаръците този път няма да  бъдат опаковани и украсени с ленти и цветчета.  Вместо това, като звънчета ще припяват детски гласчета и в такт ще потропват малки крачета. На сцената през цялото време от 11 до 16 часа ще има изпълнители от всички детски градини и габровски училища.

Добре би било патиланските гости да препрочетат приказките, на които са кръстени творческите и спортни ателиета в парка: Кулинарна работилница „Храни душа да те слуша”, ателие „Добро за добро”, модна къща „За шарена премяна”, бижутерия „Неродена мома”, танцов клуб  „Няма да се сърдиш” за разучаване на любими народни хора, работилници „Бързата работа – срам за майстора” и „Ветрогончо“ , ателие „Двеста и двайсет хитрини“, патиланска ферма „Зайова неволя“, „И баба знае“ – демонстрации на традиционни умения и модерни занимания. Ще има игри и състезания с приказни наименования: „Дядо и ряпа“, „И аз съм като баща си“ , „Чудната кутийка“ и др.

Впечатлени от идеята за патилански забавления на съвременните деца, дарители, осигурили 20 тона храни за приюта на Отец Иван в с. Нови хан, са изпратили 2000 бурканчета детски пюрета за най-малките жители на Габрово, бъдещи участници в патиланските преживявания. Пюретата са на известна световна фирма-производител на детски храни и са два вида -  за основно хранене и десерт на бебета и малки деца. Значителна част от дарението ще бъде раздадено по време на патиланския  фестивал на всички майки и татковци с бебешки колички в парка. Останалите ще бъдат разпределени с помощта на институциите,  за да достигнат по възможност до всички нуждаещи се бебета и малки деца.

Акцията по раздаването на дарението е символична, защото е насочена към най-малките, които са и най-важни за бъдещето на Габрово. След млякото, пюретата са първата храна, която бебетата опитват.  Да захраниш бъдещите граждани на патиланския град с вкусни неща и  здравословна веселба – какво по-яко от това! Така че – бързайте към патиланския фестивал! Той е за всички и на всички, които с участието си ще го превърнат в традиция.

Вторият фестивал „Патиланско царство” се реализира от Рекламна агенция „Елмазови“ ООД по проект „Жива вода“, съфинансиран по програма „Култура 2016“ на Община Габрово и посветен на 130 годишнината от рождението на Ран Босилек.

"Агресията в детския свят" с Мадлен Алгафари
27 Септември 2016
Габрово сред общините с пилотни решения за електрическа мобилност
28 Септември 2016