Заместник-кметът по образование, култура и социални дейности в Община Габрово Николай Сираков прие днес седемчленна делегация от гр. Бурса – Турция, водена от Кязим Сарнък - лидер на най-голямата синдикална структура в турския град. Сред членовете на делегацията бяха секретарят на синдиката, директори, зам.-директори и учители от ОУ „Абдулрахман Вардар” и ЦДГ „Хюлия Шахноолу”. Гостите бяха придружени от представители на ЦДГ „Червената шапчица” – Русе.

В рамките на визитата турските гости заявиха своето желание за взаимопомощ и сътрудничество с габровската детска градина „Мики Маус”. „Много идеи бихме могли да вземем от Габрово. Имаме желание да се побратимим с габровско детско заведение, така както сме направили с детска градина „Червената шапчица” от Русе”, каза Нагихан Кьоксал – помощник-директор на основното училище „Абдулрахман Вардар” в Бурса.

Това бе и основната цел на посещението на синдикалните дейци – споделяне на опит от реда и организацията на училищните звена в Турция и в България, както и проучване на възможностите за бъдещо сътрудничество.

По време на разговорите бе подчертана ролята на синдикатите и консенсусните решения в полза на учители и ученици, вземани при разговори с представители на местната власт. Дискутирани бяха и особеностите при управление на бюджетните средства в българските и в турските учебни заведения. Зам.- кметът Николай Сираков представи работата на Община Габрово във връзка с подобряване на материалната база в габровските учебни заведения. В своето изказване той акцентира на подготовката на проект по Оперативна програма „Регионално развитие”, свързан с внедряване на мерки за енергийна ефективност в десет детски градини и пет училища.

По време на престоя си в Габрово турските гости посетиха ЦДГ „Мики Маус” където бяха посрещнати с подаръци и специално подготвена програма. Преди да отпътуват те посетиха Националния музей на образованието, Дома на хумора и сатирата и църквата „Успение на Пресвета Богородица”.

Габровци почистиха праха не само от историята!
27 април 2010
Конференция във връзка с управление на отпадъците на територията на община Габрово
29 април 2010