В навечерието на майските празници и 150-годишнината на Габрово, Домът на хумора и сатирата вече е готов да предложи първата от поредицата си изложби, посветени на юбилея. В зала 3 е разгърната своеобразна ретроспекция на габровското творческо присъствие от създаването на Дома до наши дни, тоест почти четири десетилетия.

Организаторите са нарекли колекцията „Габровският принос” и са събрали на едно място няколко поколения художници – графици, живописци, скулптори, фотографи, повече от петдесет на брой. Наред с родените в Габрово, срещаме и художници, които са се свързали с града чрез трудовата си биография, избрали са го за родно място на своите деца, чрез него са станали разпознаваеми – всеки в своята област. Много от творческите постижения не просто са вдъхновени от габровския хумор и местната културна история, те са се превърнали в емблема и на града. Разбира се, през годините габровци са отвръщали с признателност на тези автори и са ги удостоявали с високата чест да бъдат почетни граждани на Габрово (Борис Димовски, Тодор Цонев, Георги Чапкънов, Никола Николов, Митьо Солаков).

Музейните работници от Дома на хумора са подходили в подбора на творбите като към прелюдия към следващото, XX Международно биенале през 2011 г. За някои от сюжетите зрителят от 21 век ще има нужда от гид, само по този начин, например, ще се ориентира в света на габровската бохема от 80-те и 90-те години на миналото столетие в платната на Иван Бараков и Никола Николов. Защото изкуството дописва или по-точно – оставя своя ярък щрих върху събития и лица, бележи ги със своята симпатия, антипатия или предпочитания, за да ги запомним и също да ни станат симпатични или да ги възнаградим с великодушието си.

В графичния раздел на изложбата са включени произведения на Хр. Цанков, Д. Пънчев, П. Тодоров, Т. Русинов, Б. Ковачев, Г. Русинов. Впечатляващо е присъствието на живописците Й. Лазаров, Сн. Попгенчева, Ив. Бараков, Ив. Христов-Грога, Др. Немцов, Н. Солаков, Й. Шиякова и още трийсетина художници, като и тук правят впечатление цели фамилии – Солакови, Минчеви, Попгенчеви, Русинови, Немцови. Сред произведенията на скулпторите Н. Димова, А. Новаков, Д. Грънчарова, Ив. Кънчев, М. Казакова, Н. Цветанов, П. Малешков, Н. Колев ще видим и две от емблематичните награди на габровското биенале: „Езоп” на Георги Чапкънов и „Гаскар” на Митьо Солаков.

С изложбата „Габровският принос” Домът на хумора и сатирата заслужено е част от големия празник на Габрово – 150-годишнината от обявяването му за град. За всички посетители и гости експозицията ще бъде отворена през идващите майски празници и ще може да бъде видяна до края на лятото.

Съобщение за насрочване на частични избори
26 април 2010
Изложба от конкурса за детска рисунка „Мисия спасител”
28 април 2010