На 15 май 2010 година Габрово ще отбележи тържествено своята 150-годишнина, като съвсем по габровски ще покани гости едновременно за рождения си ден и за своя пъстър карнавал.

Според сценариста и режисьора на габровския маскарад, гуруто на смеха и забавленията Слави Бонев, съвременната история не дава никаква друга по-добра възможност освен това да направим карнавал, с който да отбележим годишнина, защото нищо в България вече не може да бъде взето насериозно. Колкото по-сериозно се опитваме да направим нещо, толкова по-несериозно се отнасят хората към него, включително и управляващите. Така стана и с кризата, която никой не очакваше да се случи точно на нас, защото винаги ни се струва, че всичко ще мине и замине от само себе си. Но във всяко лошо нещо ние намираме полезните и веселите неща. Така например, ако пепелта от вулкана падне над Габрово, може да я съберем и да я ръсим зимата по заледените улици и тротоари. Затова искаме да покажем, че 150 години Габрово е оцелял благодарение на своето чувство за хумор и отношение към много сериозните проблеми с насмешка. А когато два празника – 150-годишнина и карнавал се случат в един и същи ден, е още по-хубаво, a и става съвсем по габровски.

По време на двойния празник се очакват както канени, така и неканени гости – на чужд купон и сто поканени са малко. На канените, ние като габровци, ще бъдем благодарни, защото ще знаят кога да си отидат. А останалите каним за по-дълго, защото ще си плащат.

Участници ще има както от България, така и от чужбина. За първи път в Габрово ще гостува карнавална група от Дряново, очаква се тя да повлече крак и да доведе тук и карнавална група от Севлиево. Ако не това, поне севлиевци със сигурност трябва да са част от габровския карнавал, защото на него ще бъде показана влаковата композиция Габрово-Севлиево от началото на века. Тя ще работи в карнавалните дни, а габровци обещават на нея да се возят както севлиевци, така и американци, които инвестират в Севлиево. Освен това може би съседите няма повече да мърморят, че ние играем по терлици и си спестяваме средствата за музика.

Габрово се присъедини към асоциация на културно-историческо наследство
20 април 2010
Делегация от Габрово заминава за Аалст
23 април 2010