Априловска гимназия в Габрово е един от претендентите за наградата „Емблематична сграда на България“, която е част от конкурса „Сграда на годината“. Инициативата цели популяризирането на културно-историческото наследство на България. В конкурса нашата сграда се съревновава с общо 12 сгради, реставрирани или реновирани паметници на културата. Сред тях са Народният театър, Националната художествена галерия, Националната опера и балет, Боянската църква, малката базилика в Пловдив. Във временното класиране училището е на второ място.

"Най-лесният начин да разбереш характера и амбициите на едно общество е като видиш две неща – какво е създало то и как се грижи за онова, което е наследило" – обясняват инициативата организаторите от Аlpha Bank и Градът Медиа Груп.

Априловска гимназия е първото българско светско училище. Годината е 1835, а aмбициозният проект се осъществява с даренията на родолюбивите габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и др. Създават се първите учебници, помагала и пособия, по чийто образец по-късно се разработват всички учебни материали в училищата в другите градове.

С годините габровското училище прераства в първата пълна гимназия в поробените български земи.

През 1840 г., с дарените от Априлов и Палаузов книги, там се създава и първата училищна библиотека в България.

От 1889 г. гимназията приема името на своя благодетел Васил Априлов и се нарича “Априловска гимназия”. Гимназията става смесена на 6 септември 1916, така че вече и момичета могат да получат образование.

От 1992 г. тя става държавно училище с името “Национална Априловска гимназия”.

Можете да гласувате за нея в интернет сайта http://emblematichnitesgradi.com или през мобилното приложение „Емблематичните сгради“ до 30 ноември 2014 г. включително.

Интерактивният музей на индустрията претендент за „Сграда на годината“
4 ноември 2014
„20 години пред сцената“ – вълнуващо съчетание на фотография и музика в Дом на хумора
6 ноември 2014