Най-новата туристическа атракция на Габрово – единственият на Балканите Интерактивен музей на индустрията, е сред номинираните за участие в конкурса „Сграда на годината 2014“.

Той се включва в надпреварата по покана на организаторите на тринайстото издание на най-престижното събитие за награди в областта на инвестициите, архитектурата и строителството в България. Сградата на музея, обявена през 1986 г. за недвижима културна ценност с местно значение, ще се състезава в категорията „Сгради – паметници на културата“.

Останалите категории, в които ще се представят най-добрите постижения през годината, са: „Обществени сгради с бизнес предназначение и корпоративни сгради“, „Търговски сгради“, „Сгради-здраве, образование и спорт“, „Производствени сгради“, „Индустриални сгради-технологично обновление и разширение“, „Обекти за опазване на околната среда“, „Сгради-съвременна културна инфраструктура“, „Жилищни сгради или комплекси“, „Хотели и ваканционни комплекси“, „Сгради със специално предназначение“, „Сгради-зелена архитектура“.

Победителите в отделните категории, както и носителят на приза „Сграда на годината 2014“, ще бъдат определени от жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, градоустройството, консултантските услуги и бизнеса. Критериите при избора са цялостното представяне на сградата, вътрешната и външната архитектура, строителството, конструкцията, разположението, ползата за обществото, влиянието върху околната среда, интериорът и дизайнът.

От 1 до 9 декември 2014 г. ще се проведе онлайн гласуване на сайта на конкурса  – www.buildingoftheyear.bg, за определяне на „Сграда на публиката 2014“.

Изящната сграда на Интерактивния музей се върна към живот през март тази година, след като над десетилетие бе необитаема и неподдържана. Архитектурният й облик е запазил характерните белези отпреди повече от 120 години. Реконструкцията стана факт благодарение на спечеления от Община Габрово проект за развитие на културно-историческия туристически продукт и свързаната с него инфраструктура по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Старата сграда на историческия музей днес отразява най-новите тенденции в музейното дело, съчетавайки го с модерните технологии. Сложен комплекс от видео, програмни продукти, виртуални гидове и декори представя развитието на габровската индустрия. Експозицията е разделена на три части – „Индустриализация“ (от края на XIX век до 1944 г.), „Социализъм“ (от 1944 г. до 1989 г.) и „Настояще“ (от 1989 г. до наши дни). Върху фасадата на сградата се реализират ефектни вечерни прожекции на принципа на технологията 3D мапинг шоу.

Конкурсът „Сграда на годината“ се организира от „ГРАДЪТ Медиа Груп“ под патронажа на Министерство на регионалното развитие с подкрепата на браншовите организации в сферата на архитектурата, проектирането и строителството. Медиен партньор на събитието е Българска национална телевизия. Тазгодишната церемония по награждаване на победителите ще се състои на 10 декември в столичния „София Ивент Център“ и ще се излъчи по БНТ 1 и БНТ Свят в навечерието на Коледа.

Ограничено е движението по пътя Габрово – Дебел дял
3 ноември 2014
Можете да гласувате за Априловска гимназия в конкурса "Емблематична сграда на България" до 30 ноември
5 ноември 2014