„Онлайн енциклопедия на Габрово“ Gabrovowiki.com осъществи партньорство с Научноинформационен център “Българска енциклопедия“ при БАН, издател на енциклопедичния труд „Априловски свод“. Авторът Петрана Колева и издателството любезно предоставиха съгласието си статии от „Априловски свод“ да бъдат публикувани в габровската „Уикипедия“.

„Априловски свод“ е една от най-мащабните научни публикации за Габрово и се радвам, че Gabrovowiki ще представи статии от тази енциклопедия. Така историята на Габрово ще достигне до още повече читатели – до най-младите, които са най-активни в интернет, до габровци, чиято съдба ги е отвела далече от родното място, до всички, които са изкушени от историческото познание“, заяви Момчил Цонев, автор на проекта „Онлайн енциклопедия на Габрово“.

Публикуването на статии от „Априловски свод“ в Gabrovowiki.com вече започна, като всяка подобна статия има специален знак, обозначаващ първоизточника.

Новата онлайн енциклопедия на Габрово беше осъществена по проект на Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово и Момчил Цонев през ноември 2013 г. като част от програма „Култура“ на Община Габрово.

В началото на тази година Gabrovowiki.com беше обновена с категория „Образование“, която съдържа най-пълната информация за миналото и настоящето на всички габровски училища, включително с актуални данни за връзка. Сред другите нови категории са „Фестивали“, „Негабровци с принос към Габрово“, „Габровски творци“, „Габровски министри“. Интересни факти от Gabrovowiki.com периодично се публикуват в най-голямата Фейсбук страница за габровска история „Габрово – живият град“. Gabrovowiki се обновява с нови статии всекидневно.

Енциклопедията „Априловски свод“ е издадена през 2009 г. Авторът й Петрана Колева е родена в Габрово и завършва последователно Априловската гимназия и български език и литература в Софийския университет.  През 1963-1967 г. е директор на Априловската гимназия. Впоследствие е редактор, завеждащ отдел и зам.-главен редактор в НЦ „Българска енциклопедия“ при БАН. Научноинформационният център е създаден през 1955 г. към БАН и реализира множество издания, едно от които е широко известната Енциклопедия „България“ (в 7 тома).

Момчил Цонев е един от авторите в поредицата исторически издания „Габрово – живият град“, сред които до момента са издадени в съавторство с историка Даниела Цонева „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“ и „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“.

Габрово привлича туристи с нови атракции
29 януари 2014
Срещи на персонала на ЦНСТ с деца и младежи
30 януари 2014