Община Габрово става партньор на Българска фондация Биоразнообразие за изграждане на Детски образователен център сред природата в рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”. Своеобразната екоакадемия ще функционира целогодишно на територията на Посетителски информационен център „Узана” и ще предлага образование за природата по нов и увлекателен начин.

В общуване с природата и забавни приключения, могат да се включат не само децата, но и техните родители. Така екоакадемията ще се превърне в едно място за пълноценно, семейно и здравословно прекарване на уикенди и ваканции. Образователният център в ПИЦ „Узана” ще бъде и едно привлекателно кътче не само за жителите на Габрово, но и за любителите на природата от цяла България и чужбина.

Всички новосъздадени елементи ще останат собственост на общината, а центърът ще се издържа от приходите от посещенията.

Изборът на община Габрово и местността „Узана” е направен след предварително проучване, което показва, че нашият регион е най-подходящ за организирането на подобен център.

Проектът „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” се изпълнява в партньорство между шест български, четири швейцарски неправителствени организации и Министерство на земеделието и храните. Финансира се от българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Концерт на Габровски камерен оркестър с маестро Милко Коларов
5 юни 2013
Община Габрово с три награди в областта на опазване на околната среда
5 юни 2013