Три официални делегации от побратимени на Габрово градове ще гостуват тази година по време на Септемврийските дни на културата.

Делегациите от Нови Сонч – Полша, Паневежис – Литва и Чернигов – Украйна пристигат утре – 3 септември 2009 г. и ще останат в Габрово до 6 септември. В състава им има двама заместник-кмета – на Нови Сонч и Чернигов, общински съветници, представители на отдели за инвестиции и туризъм. В програмите за посещението им са включени протоколни срещи с кмета на Община Габрово Томислав Дончев, посещения на Дечковата къща, Дома на хумора и сатирата, местността Градище, Соколския манастир и Етъра, където в събота гостите ще имат възможност да наблюдават изпълнението на Ансамбъл „Пирин” и творчеството на майсторите. Два от побратимените на Габрово градове се представят на Етъра и със свои майстори на народни занаяти. Рисуване на великденски яйца, изработване на гривни и детайли за национални костюми ще представят майсторите от Паневежис – Литва, а Чернигов - Украйна ще участва на панаира с дърворезба.

Днес, 2 септември, бе поставено началото на майсторската надпревара за наградата „Сребърна хлопка”. Занаятът, в който тази година се състезават майсторите е ножарство.

Румънски резервисти гостуваха в Габрово
31 август 2009
Започна седмият Международен панаир на народните занаяти „Етър – 2009”
4 Септември 2009