Делегация на офицерите от резерва от румънския град Питещ беше на посещение в Габрово на 29 август 2009 г. Посещението бе част от тридневната визита на румънските военни в нашата страна, инициирано от Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса във В. Търново. 21-членната делегация бе водена от председателя на Окръжното ръководство на резервистите полковникът от резерва Александру Цинцарку. Сред членовете й бе и генералът от резерва Илия Димитриу. Заедно с румънската делегация в Габрово пристигна и 10-членна делегация на резервисти от В. Търново, водена от областния председател на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса о.р. полк. проф. Михаил Харалампиев.

В Община Габрово гостите бяха приети от заместник-кмета Таня Христова и секретаря на Общината Николай Сираков. От името на кмета на Община Питещ Тудор Пендиук, румънските офицери предадоха на г-жа Христова подаръци и покана за гостуване.

Визитата имаше за цел обмяна на опит в сферата на сътрудничеството с държавните структури при ликвидиране последиците от бедствия, аварии и катастрофи, клубното осигуряване, военно-патриотичното възпитание, както и в социалната политика по отношение на резервистите и ветераните. Бяха обсъдени конкретните аспекти на сътрудничество между местната администрация и Съюза на военните кадри от резерва, на окръжно и областно ниво, в Румъния и България, както и взаимодействието между офицерите от резерва и действащата армия в двете страни. Представени бяха дейностите по мобилизационната работа на военния отдел в Община Габрово.

На срещата с двете делегации присъстваха още началникът на Военен отдел в Община Габрово подполк. Кокинов и майор Велев – зам.-началник на Регионален военен сектор.

В програматa на военната делегация бяха включени посещения на Дома на хумора и сатирата, Регионалния исторически музей и АЕК „Етър”. Част от програмата бе и посещение на „МАК” АД, където румънските гости се запознаха с производството на фирмата и обсъдиха възможности за бизнес партньорства.